(Kredit imej: Emma Christensen)

Q: Saya sangat teruja untuk mencari resipi roti sandwat buatan sendiri, terutama versi yang menggunakan sebahagian daripada tepung gandum keseluruhan! Kali pertama, roti saya hanya naik sedikit di dalam mangkuk dan kemudian tidak sama sekali di dalam kuali. Saya membaca beberapa petua dan cuba menguli lebih banyak dan memanaskan ketuhar saya untuk membiarkan roti meningkat semasa duduk di dapur untuk set kedua roti.

Mereka meningkat jauh lebih baik di dalam mangkuk tetapi sekali lagi tidak banyak (jika sama sekali) di dalam kuali! Saya mempunyai ragi baru, saya membiarkan segala-galanya naik lebih daripada yang anda katakan dan saya masih keluar dengan roti yang padat. Bantuan !! Saya suka resipi ini, rasa yang lazat tetapi ia tidak bagus untuk sandwic sama sekali.

Dihantar oleh Ashley

Editor: Walaupun baru, saya masih tertanya-tanya sama ada ragi itu adalah penyebabnya. Cuba tambah satu sudu teh gula apabila anda membubarkan ragi di dalam air, dan biarkan ia duduk selama kira-kira 10 minit. Jika ia menjadi sihat dan berbuih, maka ragi itu baik-baik saja. Jika tidak, maka yis tidak baik. Cuba itu sebagai langkah penyelesaian masalah pertama!

Pembaca, apa idea lain yang anda miliki untuk mengapa roti ini tidak akan meningkat?

Soalan seterusnya?