Kembali ke kolej, diserahkan bir berbuih disebabkan oleh kegelapan mata. Tapi silakan lihat mana-mana bir kajian hari ini, dan anda akan melihat odes boros ke kepala busa berkrim dan lacing halus yang mereka tinggalkan. Apa yang memberi?

Kepala berbulu pada segelas bir menawarkan beberapa perkara yang berbeza untuk pengalaman minum bir kami. Sebagai permulaan, setiap gelembung kecil membawa aroma aroma. Bernafas jauh ketika bir anda menetes dan anda akan dirawat dengan pra-persembahan deria tentang apa yang anda rasa.

Aroma juga memainkan peranan yang sangat besar dalam persepsi kita terhadap rasa, mungkin lebih daripada rasa itu sendiri (seperti siapa yang pernah membuktikan kehebatannya). Pembuat bir meletakkan banyak kerja ke dalam komponen aromatik bir mereka, dan memberikan bir mereka kepala yang baik busa memastikan bahawa peminum bir akan dapat menghargai mereka aroma.

Foam memberi kesan kepada cara merasakan bir di dalam mulut kita juga. Ketumpatan kepala memberikan bir krim berkualiti dan rasa kenyang pada lidah. Anda akan melihat ini khususnya dengan hewan, rumah ladang ladang, dan gandum lain. Kacang diseduh dengan oat dan rai juga cenderung menghasilkan kepala busa yang sangat baik.

Kualiti busa dalam mana-mana gelas bir adalah hasil daripada banyak faktor: bagaimana bir diseduh, bahan-bahan yang digunakan, tahap pengkarbonan, kaca berkhidmat, dan juga bagaimana bir itu dituangkan. Buih cepat hilang jika ada minyak sisa di dalam kaca atau di bibir anda (nix the chapstick!). Menuangkan bir ke tepi kaca dan bukan lurus ke bawah di tengah akan menyebabkan kepala kurang sempurna.

Jumlah dan kualiti buih juga boleh bergantung kepada gaya bir. Seperti yang disebutkan, orang-orang perempuan secara tradisinya sukan beberapa kepala buih yang lebih mengagumkan. Sebaliknya, bir beralkohol tinggi seperti wain barli dan cawan kekaisaran lebih kurang kerana alkohol menghalang pembentukan busa. Majoriti ales dan lagers jatuh di tengah-tengah kedua-dua ekstrem ini.

Bottom line: memeluk buih bir. Kehadirannya adalah sangat sering tanda-tanda perkara yang baik untuk datang.

Berkaitan: Panduan Pantas dan Kotor untuk Gaya Bir Amerika

(Imej: Emma Christensen)