Aneh tetapi indah, cendawan yang cerah membuat penampilannya untuk musim yang sangat pendek setiap tahun pada pertengahan Spring. Ahli keluarga cendawan yang sangat lazat itu adalah semua tetapi mustahil untuk menyebarkan, jadi untuk mendapatkan bakul penuh anda sama ada perlu tahu bagaimana untuk mencari makanan sendiri atau mengetahui seseorang yang melakukan.

Laluan pertama agak sukar, kerana peraturan pertama yang dibuat oleh Morel adalah bahawa anda tidak bercakap mengenai mencari makanan morel. Atau, sekurang-kurangnya, anda tidak bercakap mengenai di mana hendak melihat.

Saya belajar ini dengan cara yang sukar pada suatu hari musim bunga lalu, apabila saya melihat Nice Neighbor mengangkut beban yang besar dan dia bertanya secara tidak sengaja, “Jadi, di mana tempat yang baik untuk mencari orang di sekitar sini?” Dia memandang saya seperti saya meminta kata laluan itu ke akaun banknya, ketawa sedikit, dan berkata, “Ya betul, seperti yang saya katakan itu!”

Kawan Kerjanya yang baik, yang berpengalaman generasi kedua, hanya sedikit lagi yang akan datang.

“Oh, pasti,” dia tersenyum, “Saya akan memberitahu anda di mana hendak melihat.”

“Betul?” Saya bertanya dengan gembira.

“Ya, saya jumpa saya di daerah ini dan di dua daerah yang berdekatan.”

Menyedari bahawa dia sedang berbaring dengan saya, saya menjawab, “Berhati-hatilah untuk menjadi lebih spesifik?”

Dia dilarang mati, “Saya telah berkata terlalu banyak. Jika saya memberitahu anda lebih, saya perlu membunuh anda.”

Walaupun mereka tidak sabar untuk mendedahkan kekayaan mereka sendiri, mereka berdua lebih gembira berkongsi petua untuk mencari tempat bertelagah sendiri.

Pertama, cuaca penting. Nice Neighbor berkata dia tidak mula melihat sehingga hari pertama dia melihat bahawa dandelions akan benih. Selepas itu, pengambilan terbaik akan berlaku apabila terdapat hujan yang baik diikuti oleh satu atau dua hari cahaya matahari yang hangat.

Lihat di kawasan hutan, terutamanya berhampiran tebing sungai atau sungai, di bawah pokok mati atau mati seperti elm, maple, dan sycamore. Juga, pastikan anda menggunakan pisau untuk memotong morel di atas tanah di batang – memukul mereka boleh membahayakan miselium bawah tanah, dan merosakkan tempat cendawan anda untuk masa depan.

Morel memburu mungkin memerlukan perjalanan melalui hutan tebal, jadi pastikan anda mempunyai semburan pepijat anda, berpakaian lengan panjang dan seluar panjang, dan semak geli dengan baik apabila anda selesai. Juga, seperti biasa dengan cendawan, pastikan anda mempunyai seseorang yang mengetahui tentang pengecualian cendawan semasa mengangkut makanan anda sebelum anda memakannya. Morel adalah sangat tersendiri, tetapi masih … lebih baik untuk selamat daripada diracun!

Sekiranya bergegas menerusi ular dengan ular dan kutu tidak terdengar menarik kepada anda, lakukan seperti yang saya lakukan dan tanya di pasar petani tempatan atau kedai runcit jenis organik. Banyak kali orang yang mencari makanan untuk orang awam akan menjualnya ke tempat-tempat yang lebih besar ini. Mereka sedikit lebih mahal apabila anda perlu membeli melalui orang tengah di sini di Kansas, mereka kira-kira $ 25 paun-tetapi sebagai satu tahun sekali merawat, mereka sangat berbaloi.

Sebaik sahaja anda mencari orang bodoh, apa yang anda lakukan dengan mereka? Setakat yang dapat saya katakan, kaedah pemakanan yang paling tradisional adalah roti dan goreng mereka. Walaupun bahan yang digunakan untuk roti adalah berbeza dari tepung berpengalaman untuk menghancurkan keropok Ritz hingga serbuk roti, Pekerja Keras yang Baik menekankan kuncinya adalah untuk menggoreng mereka dalam mentega dan tidak menghirup!

Resipi yang saya gunakan tahun ini adalah sebahagian besarnya berdasarkan apa yang saya ada di rumah pada hari saya mendapat perkataan bahawa sumber tempatan saya mempunyai morels. Tetapi ia adalah baik, jadi di sini!

Cendawan Morel yang dibakar dengan Sage, Thyme, dan Butter

1/2 paun cendawan morel
3 telur
Sekitar 2 cawan serbuk roti panko
2 sudu garam (tambah lebih banyak untuk merendam morel)
2 sudu teh lada
Beberapa ranting thyme segar, terancam
1 sudu bijir kering
1 batang mentega
2 sudu minyak zaitun

Mulailah dengan merendam morel anda selama beberapa jam dalam air sejuk, masin. Ini akan membunuh makhluk-makhluk yang mungkin hidup di dalam cendawan cendawan. Bilas mereka dengan baik, dan potongkannya dalam separuh perpanjang (jika anda mempunyai cendawan yang sangat besar, potong ke dalam kuarters).

Letakkan serbuk roti anda dalam hidangan cetek, dan gabungkan dengan garam, lada, bijak, dan thyme. Crack telur ke dalam mangkuk, dan ringan memukul mereka.

Seterusnya, tambahkan mentega dan minyak zaitun ke kuali yang besar, dan tentukan haba sederhana hingga sederhana. Setelah mentega cair dan panas, mula mencelupkan cendawan-pertama dalam telur, kemudian di dalam serbuk roti. Goreng cendawan di dalam mentega sehingga mereka baik dan emas, berhati-hati untuk melakukannya dalam kelompok dan tidak menumpuk kuali. Makan mereka semasa mereka panas (beberapa lombong bahkan tidak sampai ke meja!), Dan, jika anda suka, celupkannya dalam beberapa sos tomato hangat.

Terima kasih kerana berkongsi, Meryl!

Lawati weblog Meryl
Bit Bumi saya
Mahu menyerahkan siaran tetamu untuk The Kitchn? Beritahu kami semua mengenainya di sini.

Berkaitan: Resipi: Pizza Blanco

(Imej: Meryl of Bit of Earth)