Q: Saya telah diberitahu oleh ibu saya dan orang lain bahawa tidak ada makanan laut yang harus disimpan secara langsung di atas ais, tetapi harus selalu ada penghalang (iaitu ikan dalam beg plastik yang terletak di atas ais, ikan di dulang logam di atas ais), kerana langsung hubungan dengan ais / air akan merendahkan tekstur makanan laut.

Namun saya sering menemui makanan laut yang diletakkan terus di atas ais di pasaran atau di pemancing ikan. Bolehkah anda membersihkan ini untuk saya?

Dihantar oleh Catherine

Editor: Kami memeriksa dengan Pada Makanan & Memasak dan Illustrated Cook untuk melihat sama ada kami boleh mencari jawapan untuk anda. Setakat yang dapat kita katakan, ikan segar dan makanan laut yang lain harus disimpan di dalam atau di bawah ais di dalam peti sejuk untuk memastikannya hampir 32 °, yang mengekalkan kesegaran dan rasa selama beberapa hari.

Bagaimanapun, air boleh membekalkan rasa makanan laut segar, jadi penting untuk menjaga ikan dari air ais cair. Anda boleh menggantikan ais dengan kerap, gunakan bekas penyimpanan yang membolehkan perparitan air cair, atau melindungi ikan daripada bersentuhan langsung dengan air dalam beg zip-kunci atau bungkus plastik. (Kerang hidup tidak boleh dibalut plastik atau mereka akan mati lemas.)

Adakah sesiapa pun mempunyai apa-apa untuk menambah?

Soalan seterusnya?

Berkaitan: Ikan yang Baik, Ikan Buruk: Bagaimana Memeriksa Ikan untuk Kesegarannya

(Gambar: Kleer Ice Supplies)