Q: Saya baru-baru ini membuat sup ayam Mexico yang sangat mudah, dan benar-benar lazat. Resipi yang dipanggil beras akan dimasak dalam stok. Ia sangat menarik, dan saya dengan penuh semangat menantikan hari-hari yang tersisa kerana cuaca semakin cair.

Satu masalah: Keesokan harinya, sup itu kelihatan seperti Puding Padi Mexico, bukan sup ayam Mexico. Semua beras telah bengkak dan menyerap 70% daripada stok. Ia masih lazat, tetapi tidak ada tempat yang bagus atau selera.

Adakah terdapat cara untuk memasak nasi dalam sup tanpa melakukan ini? Saya bimbang untuk memasaknya secara berasingan kerana nasi mangkuk pertama mempunyai rasa ayam yang bagus yang saya tidak mahu kehilangan.

Bolehkah saya memasaknya di dalam satker cheesecloth supaya saya dapat menariknya apabila ia selesai memasak dan membiarkannya sejuk di luar sup? Sekiranya saya memasaknya secara berasingan dalam sesetengah stok, adakah ia baik untuk menambahnya semula apabila segalanya sejuk, atau akan nasi terus menyerap stok semalaman dalam peti sejuk penyejuk beku?

Dihantar oleh Fiona

Editor: Fiona, ini adalah persoalan yang hebat, dan yang kami juga tertanya-tanya! Kami telah menghadapi masalah ini dengan limau Yunani dan sup beras; nasi membengkak sehingga sup pada hari berikutnya lebih seperti risotto!

Kami suka idea anda tentang memasak nasi dalam beg cheesecloth. Anda juga boleh memasak nasi (masak selama kira-kira 10 minit dalam air mendidih) dan kemudian tambah cawan pada satu masa apabila anda memanaskan semula sup. Biarkan sup masak selama sekurang-kurangnya 20 minit di atas dapur dengan nasi parboiled, dan anda harus mendapatkan rasa yang bagus tetapi juga mempunyai nasi yang baru dimasak.

Pembaca, bagaimana anda menangani masalah ini?

Soalan seterusnya?

Berkaitan: Resipi: Cendawan Panas dan Asam, Kubis, dan Sup Rice

(Imej: Faith Durand)