(Kredit imej: Kelli Foster)

Bertahun-tahun yang lalu, ketika saya adalah seorang penguji resipi di dapur uji yang sibuk, salah satu tanggungjawab saya melakukan belanja runcit mingguan. Saya terpaksa menyusun senarai runcit, memikirkan mana kedai-kedai untuk pergi, dan kembali dengan segala-galanya dalam senarai. Dan beritahu saya – apabila anda mempunyai 20 resipi, itu bukan satu tugas yang mudah!

Nasib baik, saya jumpa Google Sheets.

Dalam dunia berteknologi tinggi hari ini, hampir pasti aplikasi – atau 17 – untuk membantu anda mengatur membeli-belah runcit anda. Dan baik untuk anda jika anda menggunakan salah satu yang anda suka. Bagi saya, walaupun, Google Sheets adalah senjata membeli-belah rahsia saya. Ia hanya mendapat pekerjaan yang dilakukan. Dan walaupun saya tidak perlu melakukan membeli-belah runcit lagi, keluarga saya sekarang menggunakan sistem yang sama seperti yang saya lakukan semasa hari ujian resipi saya. Malah, ia benar-benar menyelamatkan hidup kita selepas anak perempuan saya dilahirkan dan perjalanan kedai runcit dibuat dalam jerebu yang letih.

Mengapa Helaian Google Baik untuk Membeli Belanja

Salah satu perkara yang saya sukai tentang Google Sheets ialah keupayaan perkongsiannya. Oleh kerana berasaskan Awan, suami saya dan saya berdua mempunyai akses kepada senarai runcit keluarga. Ini bererti sama ada salah seorang daripada kita boleh melakukan perbelanjaan runcit tanpa perlu bercakap atau meluas antara satu sama lain. Dan tidak ada lagi senarai kertas yang ditujukan kepada peti sejuk atau menulis di belakang resit!

(Kredit imej: Kelli Foster)

Helaian Google juga sangat mudah disesuaikan dengan keperluan membeli-belah kami. Inilah cara kami mengatur spreadsheet kami.

  • Kategori meniru lorong kedai runcit. Kami menganjurkan senarai kami mengikut lajur berdasarkan bagaimana kedai runcit kegemaran kami dibentangkan: menghasilkan, daging, pukal, tenusu, deli, pembeku, rempah / penaik, dan lain-lain (untuk menangkap semua outliers). Apa-apa sahaja yang ditambahkan ke senarai runcit berada di bawah lajur kanan sehingga ia sudah diatur dan kita tidak berlari ke belakang dan ke kedai.
  • Staples adalah kategori mereka sendiri. Kami mempunyai lajur yang berasingan untuk apa yang kita sebut pokok, perkara-perkara yang tidak boleh kita kehabisan, seperti susu dan telur. Lajur ini mengingatkan kita untuk sentiasa semak untuk memastikan bahawa kita mempunyai perkara tersebut. Sekiranya kita sedang berlarutan, kami hanya membuat notasi di sebelah item tersebut.
  • Kedai-kedai khusus juga mendapat ruang sendiri. Ada beberapa perkara yang anda boleh cari di, katakan, Pedagang Joe. Kerana itu, kami mempunyai lajur Pedagang Joe, dan sekali terdapat barang yang cukup kami kehabisan, kami melarikan diri ke kedai itu.
  • Nota boleh (dan) ditambah sebagai komen. Helaian Google menjadikannya mudah untuk menambah butiran, seperti jumlah yang anda perlukan (untuk mengelakkan lebih banyak atau kurang membeli). Saya juga suka menulis komentar seperti “Dapatkan jika dijual” jadi orang membeli-belah tahu ia bukan sesuatu yang kita perlukan segera. Sekiranya ia merupakan perkara baru yang kami tidak biasa, kami menambah pautan kepada gambar atau keterangan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa Google Sheets berfungsi untuk kami kerana kami pandai meletakkan perkara dalam senarai sebaik sahaja kami memikirkannya – dan mengambil perkara apabila dibeli. Sangat mudah untuk kami kerana kami sentiasa berada di hadapan komputer kami atau di telefon kami dan secara literal mengambil masa beberapa saat untuk menambah item ke dalam senarai belanja kami.

Jika anda belum menemui cara untuk mengatur senarai belanja anda dengan mudah, saya menggalakkan anda memberikan Google Sheets sebagai cubaan dan menjadikannya milik anda sendiri. Oleh kerana ia benar-benar percuma, anda tidak akan kehilangan apa-apa!