(Kredit imej: The Kitchn)

Sekiranya anda telah beralih ke pembuatan bir di rumah, anda tahu bahawa ada beberapa perkara yang perlu dikurangkan untuk memastikan cawan yang baik. Dalam lajur ini, kami telah membincangkan kepentingan dengan menggunakan kacang panggang baru, mendapatkan hak mengisar anda, dan memikirkan air yang tepat untuk nisbah kopi. Semua perkara ini adalah sebahagian daripada memastikan anda berakhir dengan cawan terbaik yang mungkin. Tetapi jika anda mempunyai kacang, mengisar dan dos yang betul, ada satu lagi perkara yang penting untuk secawan kopi: suhu air.

Kepentingan Pengekstrakan

Anda tidak boleh membuat kopi tanpa air, kerana air adalah apa yang menarik rasa dari kopi; apa yang disebut sebagai pengekstrakan. Suhu air adalah penting dalam proses ini, kerana jika air anda terlalu panas, anda akan berisiko mengambil alih pengeluaran, meninggalkan kopi yang merasa pahit, dan jika air anda terlalu sejuk, anda boleh mengambil risiko di bawah pengambilan, di mana kopi lemah, dan mungkin juga rasa masam.

Sudah tentu, terdapat kaedah pembuatan bir yang menggunakan air sejuk, tetapi kerana itu adalah perbincangan yang sama sekali berbeza, demi kesederhanaan, di sini kita bercakap tentang membancuh kopi panas.

Suhu Terbaik untuk Pengekstrakan

Menurut Persatuan Kopi Kebangsaan, 195 ° F hingga 205 ° F sesuai untuk pengekstrakan optimum. Tetapi suhu mendidih air adalah 212 ° F, dan rentang itu sebenarnya merujuk kepada suhu bulat – dengan kata lain, apabila alasan dan air bersatu. Jadi apa maksudnya dalam istilah sebenar yang akan membantu anda membuat cawan yang lebih baik di rumah?

Verve Coffee Roasters menyusun satu video yang hebat tahun lepas untuk menjelaskan kepentingan suhu air dalam pembuatan bir (yang saya dapati sangat membantu), dan saya berhubung dengan mereka untuk mengetahui lebih lanjut.

Saya bertanya kepada Macallie Atkinson dari Verve Coffee Roasters untuk membantu kami memahami pengaruh suhu air pada bru kopi hanya sedikit lebih baik.

Pertama, 195 ° F hingga 205 ° F adalah julat di mana sebatian rasa larut air paling mudah larut dalam air. Pergi terlalu panas dan anda lebih membubarkan mereka, pergi ke bawah dan mereka tidak akan larut dengan mudah. Itulah sebabnya apabila anda membuat kopi di rumah, penting untuk anda tinggal di dalam lingkungan itu.

Tidak ada cara untuk mendapatkan ini. “Jika anda akan menghabiskan masa, tenaga dan yang paling penting, wang untuk membuat kopi yang baik di rumah, parameter ini penting untuk kejayaan anda berdasarkan penyelidikan saintifik yang SCAA serta beberapa asas lain telah dijalankan,” kata Atkinson.

Jika anda menonton video Verve, anda akan melihat bahawa selagi anda berada dalam lingkungan ini, kopi anda akan dirasakan cukup baik. Seperti kata Atkinson, “cara yang ‘optimum’ untuk membiakkan rumah adalah dengan menggunakan kaedah yang anda pilih untuk membawa air ke dalam mendidih … dan untuk mengawal setiap parameter sebaik mungkin.”

Ia mungkin mudah untuk berfikir bahawa satu elemen pembuatan kopi adalah lebih penting daripada yang lain – iaitu mengisar dos – tetapi Atkinson menunjukkan bahawa penting untuk melihat pembuatan kopi secara keseluruhan. “Saya tidak melihat komponen kopi dalam bentuk piramid, sebaliknya dalam bentuk bulatan, di mana tidak ada bahagian proses yang lengkap tanpa yang lain Kopi berkualiti tidak berguna tanpa suhu yang betul. penting, ya, serta dengan dos, tetapi bukan dari pembolehubah itu penting apabila terdedah kepada suhu air yang tidak sesuai, “kata Atkinson.

Malah, suhu air mungkin mungkin perkara yang kebanyakan orang cenderung lupa. “Terlalu sering kali saya mendapati bahawa kualiti air diabaikan sepenuhnya. Kopi anda hanya kuat seperti pautan yang paling lemah,” kata Atkinson.

Apakah Cara Terbaik untuk Kawalan Suhu?

Tetapi apakah semua ini bermakna untuk anda bir rumah? Terdapat cerek kawalan suhu di luar sana, tetapi Atkinson mengesyorkan “untuk mendapatkan lebih banyak wang anda, saya cadangkan anda membeli termometer yang baik dan kemudian anda akan menambah sekeping peralatan berharga ke dapur anda, bukan hanya senjata kopi anda.” Jika anda menggunakan termometer, anda ingin mengukur buburan – jisim kopi dan air yang mengumpul di bahagian atas.

Sekiranya anda sedang membuat bir dengan Chemex atau akhbar Perancis, anda juga suka menggunakan pra-panas di dalam kapal, dengan menuangkan air panas di dalamnya. Suhu air “pastinya merupakan pemboleh ubah kawalan yang mesti diberi perhatian, sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa air itu menyejuk ketika mencurahkan lebih lama atau membakar masa seperti Chemex atau French Press,” kata Atkinson.

Saya tahu terdapat beberapa daripada anda pembaca di luar sana yang berfikir “Bukankah ini sedikit ekstrim semua untuk cawan kopi pagi saya?” Sama ada atau tidak anda melabur dalam termometer terpulang kepada anda; sesetengah orang mengambil lebih banyak keseronokan untuk menjadi lebih tepat daripada yang lain. Tetapi jika anda tidak mencari pengukuran yang tepat, yakinlah bahawa membawa air mendidih, kemudian membiarkannya duduk sedikit sebelum anda mencurahkannya dengan alasan akan membuat anda berada dalam julat yang dicari.

Adakah anda perlu bimbang tentang suhu air ketika membuat kopi? Sememangnya Ya. Tetapi betapa anda bimbang mengenainya, dan betapa tepatnya anda akan terpulang kepada anda. Anda boleh membuat cawan yang baik tanpa termometer, tetapi jika anda ingin membawa ketepatan kepada rutin pembuatan bir anda, di mana anda 100% pasti dapat mencurahkan cawan padu setiap kali, maka ia boleh menjadi pelaburan yang bijak untuk anda.

Apa yang Membuat Piala Kopi yang Baik

Akhirnya, penting untuk diingat bahawa secawan kopi yang baik adalah hasil dari pelbagai unsur; kacang yang baik, mengisar, dos dan air. Sekiranya anda akan meluangkan masa dan tenaga dalam membuat cawan yang baik, anda tidak boleh menghirup salah satu sudut ini.

Oleh itu, semasa anda tidak perlu memandu diri anda gila tentang mendapatkan suhu air yang tepat untuk kesepuluh tempat perpuluhan, anda ingin memastikan anda tidak menuangkan air mendidih pada kacang anda, dan di sisi lain, anda ‘t tidak menuangkan air rebus yang telah duduk di kaunter selama 30 minit.

Pada penghujung hari, ingatlah ini: kacang yang baik layak mendapat minuman yang baik.