Lada ayam adalah salah satu daripada sayuran kegemaran kami. Mereka boleh habis dan dipenuhi padi beras. Mereka boleh dipotong menjadi jalur dan dicelupkan ke dalam pakaian untuk snek tengah hari. Atau mereka boleh dicincang dan digunakan dalam apa-apa kacau goreng, frittata, atau sos pasta. Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk prepping mana-mana lada loceng untuk apa-apa hidangan yang anda mahu, tetapi ia bukan satu-satunya cara! Bagaimana anda memotong lada anda??

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

satu atau lebih lada bel – hijau, merah, kuning, atau oren

Peralatan

pisau tajam

Arahan

1. Potong bahagian atas lada – Ini menghilangkan batang tanpa kesukaran memotong atau mengelilinginya. Setelah topi itu dikeluarkan, mudah untuk meletakkannya rata di kaunter dan memotong bahagian-bahagian yang boleh dimakan.

2. Gunakan jari anda untuk mengeluarkan biji dan dalaman – Ini menghilangkan semua benih yang rosak dalam satu bahagian. Sebaik sahaja anda mempunyai sebahagian besarnya dikeluarkan, kembali dengan jari anda dan tarik sebarang filamen putih yang berserabut.

3. Potong lada pada separuh – Lay flat lada pada permukaan kerja, dengan bahagian atas dipotong, dan potong ke tengah.

4. Potong dari jalur nipis memanjang – Anda boleh membuat jalur ini tebal atau nipis, bergantung bagaimana cara anda merancang untuk menggunakannya.

5. Selaraskan jalur dan kepingan – Ini adalah yang paling mudah dilakukan jika anda bekerja dengan hanya beberapa jalur pada satu masa. Lengkapkan mereka bersama-sama dan hanya memotong untuk membuat kotak walaupun.

Nota tambahan:

• Selepas mengeluarkan stem dan jeroan dalam langkah 2, lada boleh diisi dengan pemadat dan dimasak.

• Anda boleh menyimpan jalur yang dibuat di langkah 4 di dalam air untuk memastikan ia segar dan renyah. Dengan sedikit berenang, ini adalah snek tengah hari yang hebat.

Mahu lebih banyak tutorial pintar untuk menyelesaikan sesuatu di sekeliling rumah?
Lihat lagi Cara Kirim
Kami sedang mencari contoh hebat tentang kecerdasan isi rumah anda sendiri!
Hantar tutorial atau idea anda sendiri di sini!

(Imej: Emma Christensen)