(Kredit imej: Kelli Foster)

Adakah saya hanya atau melakukan semua jenis yis ini dengan curiga serupa? Saya telah membakar dan membeli yis selama bertahun-tahun, dan kadang-kadang pilihan yis di lorong pembakar masih membuat saya keliru!

Inilah perkara itu: Ya, di sana adalah perbezaan antara semua jenis ini. Dan ya, yang mana yang anda gunakan tidak membuat perbezaan dalam resipi anda.

Perbezaan Antara Yis Kering Aktif & Yis Segera

Perbezaan antara jenis yis kering ini adalah mudah: yis kering aktif mempunyai granul yang lebih besar dan perlu dibubarkan di dalam air sebelum menggunakan, sementara yis segera mempunyai tekstur yang lebih halus dan boleh dicampur menjadi bahan kering.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Lagi Mengenai Yis Kering Aktif

Ini mungkin perkara yang anda fikirkan apabila anda berfikir tentang yis. Ia adalah jenis yis kering yang berbutir, dengan konsistensi yang serupa dengan cornmeal. Ia adalah organisma hidup yang tidak aktif sehingga dibuktikan, atau dibubarkan dalam sedikit air hangat suam (sekitar 110 ° F). Ia kemudian ditambah kepada bahan-bahan lain, di mana ia akan menyebabkan adunan meningkat.

Yis kering aktif biasanya dijual dalam paket individu (digambarkan di sini) atau balang kecil.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Lagi Mengenai Yis Segera

Yis instan adalah sejenis yis kering yang diperkenalkan selepas yis kering aktif pada tahun 1970-an. Ia dibuat menggunakan proses yang sama seperti yis kering aktif, walaupun kering lebih cepat. Seperti yang dapat anda lihat, ragi ini juga digiling ke dalam zarah halus. Oleh itu, ia melaraskan dengan cepat dan mengaktifkan dengan cepat. Tetapi tidak seperti yis kering aktif, yis segera tidak perlu dibuktikan terlebih dahulu; ia boleh dicampur terus ke dalam bahan kering dengan hasil yang sama.

Ragi ini juga memberi anda dua kenaikan yang berasingan dan ia boleh digunakan secara bergantian dengan yis kering aktif.

Lebih lanjut mengenai Yis. Rapid-Rise

Yis instan juga boleh dipasarkan dan dijual sebagai yis cepat atau pantas. Ragi ini juga telah digali ke dalam zarah-zarah yang lebih kecil supaya ia tidak perlu dibubarkan ke dalam air. Di samping itu, enzim dan aditif lain dimasukkan untuk membuat adunan meningkat dengan lebih pantas. Dengan yis ini, anda boleh melompat naik pertama adunan dan membentuk roti selepas menguli.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Jenis Yang Harus Saya Gunakan?

Bahagian ini benar-benar terpulang kepada anda. Walaupun setiap jenis yis bereaksi dengan berbeza dan menghasilkan barangan yang dipanggang dengan sedikit variasi, tidak ada jawaban yang tepat.

Yis kering aktif dan yis segera secara amnya boleh digunakan secara bergantian, satu untuk satu (walaupun yis kering aktif mungkin lebih perlahan meningkat). Jadi, jika resipi memerlukan yis segera dan yis kering aktif digunakan, anda mungkin ingin mempertimbangkan menambahkan tambahan 10 hingga 15 minit untuk waktu naik.

Saya cadangkan memilih satu jenis yis, menjadi biasa dengannya, dan menggunakannya dalam segala-galanya kecuali jika resipi memberikan alasan khusus untuk melakukan sebaliknya.

Masa lalu telah dikemas kini – pertama kali diterbitkan pada bulan Jun 2008.