(Kredit imej: Faith Durand)

Adakah anda tahu perbezaan antara ubi kelikir dan ubi jalar? Kebanyakan kedai runcit menawarkan dua ubi yang kelihatan seperti – beberapa dilabelkan sebagai keladi, dan sesetengahnya sebagai ubi keledek.

Adakah anda akan terkejut jika saya memberitahu anda bahawa semua kali anda berfikir anda makan ubi keledek, anda mungkin makan ubi keledek, dan anda mungkin tidak pernah mempunyai ubi benar? Namun ubi keledek dan ubi keledek bererti perkara yang berbeza di kedai runcit. Berikut adalah sudu di ubi ini, dengan tip untuk mendapatkan yang anda mahu di kedai runcit.

Walaupun banyak kekeliruan yang berpunca daripada nama-nama ini digunakan secara bergantian di pasaran A.S. dan dalam resipi, ubi jalar dan ubi keledek sebenarnya dua sayuran yang sangat berbeza.

A Yam Tidak Mungkin Yam

Mari kita jelaskan satu perkara yang sangat penting: Kentang manis bukan jenis ubi, dan ubi bukan jenis ubi jalar. Mereka berdua sayuran akar umbi yang berasal dari tumbuhan berbunga, tetapi mereka tidak berkaitan dan sebenarnya tidak mempunyai banyak persamaan.

Inilah yang kelihatan seperti yam yang benar.

(Kredit imej: KIM NGUYEN / Shutterstock)

Apa itu (Real) Yam?

Yams berasal dari Afrika dan Asia, dengan majoriti tanaman berasal dari Afrika. Mereka berkaitan dengan teratai, dan boleh menjadi kecil seperti kentang biasa atau jumbo dalam saiz (ada yang tumbuh lima kaki panjang!). Yams mempunyai bentuk silinder dengan kulit hitam atau coklat, kulit seperti kulit dan putih, ungu, atau daging kemerah-merahan.

Berbanding dengan ubi keledek, ubi keledai adalah penyapu dan kering. Mereka dibawa ke lebih banyak kedai runcit pada hari ini, tetapi peluang terbaik untuk mencari mereka adalah mencari di pasaran antarabangsa dan khusus.

(Kredit imej: Faith Durand)

Apa itu Kentang Manis?

Terdapat banyak jenis ubi keledek, yang berasal dari keluarga kemuliaan pagi. Warna kulit boleh putih, kuning, merah, ungu, atau coklat, manakala daging boleh putih, kuning, oren, atau merah jingga. Sayuran ini mempunyai bentuk yang memanjang dengan hujung tirus.

Di antara pelbagai ubi keledek yang ditanam di A.S., terdapat dua jenis utama.

  1. Kentang kentang manis, yang mempunyai kulit keemasan dan daging pucat.
  2. Kentang manis, yang mempunyai kulit tembaga dan daging oren.

Dua jenis ubi jalar memasak secara berbeza. Kentang ubi keladi masih tetap teguh dan sedikit lilin selepas memasak, sementara pelbagai lembut menjadi berkrim dan lembut.

(Kredit imej: Faith Durand)

Apakah Kedai Runcit Memanggil Yam?

Oleh itu, jika ubi benar tidak lazim di Amerika Syarikat, inilah soalan besar: Apakah kedai runcit yang memanggil yam? Dan ada perbezaan yang nyata antara apa kedai runcit memanggil ubi keledek dan ubi jalar?

Walaupun “jeram” ini bukan ubi jalar, ada perbezaan di antara keduanya, dan anda sebenarnya dapat membeli lebih pintar dengan mengetahui perbedaan label ini.

Berikut adalah pelajaran sejarah yang menarik untuk menjelaskan mengapa terdapat banyak kekeliruan. Seperti yang kita nyatakan di atas, terdapat dua jenis ubi jalar: “firma” dan “lembut.” Berbagai firma adalah yang pertama dihasilkan di A.S., jadi ketika “lembut” ubi jalar mulai diproduksi secara komersial, ada kebutuhan untuk membedakannya dari rekan sejawatnya.

Oleh kerana ubi keledek “lembut” sedikit menyerupai ubi benar, mereka mengambil nama itu dan menjadi apa yang anda lihat dilabel sebagai “ubi” di kebanyakan kedai runcit A.S..

Label Penyimpanan Runcit A.S.

  • Yam – Kentang manis dengan kulit tembaga dan daging jeruk yang mendalam.
  • Keledek – Kentang kentang manis dengan kulit keemasan dan daging ringan.

Ironinya, apabila anda mahukan kentang manis panggang yang klasik, dengan kulit segar dan daging oren yang lembut, atau ubi jalar untuk kesyukuran ubi keledek kaserol, apa yang anda beli akan mungkin dilabelkan yam. Walaupun ia bukan yam. Ia adalah ubi jalar. Jenis lembut.

Tetapi hanya untuk membuangnya satu lebih kerut ke dalam ini, kedai runcit sering pergi penyangak dengan pelabelan. Kami telah membeli “keladi” (yang benar-benar ubi keledek) yang sememangnya dilabelkan sebagai ubi jalar.

The takeaway: Ketahui jenis ubi keledek yang anda inginkan untuk resipi anda, dan berjaga-jaga dengan konsep pelabelan yam / ubi jalar, tetapi juga gunakan mata anda untuk melihat warna kulit dan daging, jika mungkin.

Resipi Kentang Sweet

  • Sliced ​​Potato Sweet Potato dengan Cilantro Pesto
  • Gratin Kentang Sweet dengan Bawang Caramelized
  • Biskut Sweet Potato dengan Maple Butter