Roti Semalaman Gandum Semalaman

(Kredit imej: Terapi Apartment)

Lebih daripada sekali, saya telah salah mengangkat satu beg tepung gandum putih apabila resipi yang saya buat dipanggil tepung gandum, atau sebaliknya. Tetapi adakah benar-benar perbezaan antara kedua-dua selain hakikat bahawa seseorang itu baik, putih, dan satu tidak? Bukankah mereka sama-sama gandum? Saya menjangkau Raja Arthur Flour untuk mendapatkan fakta.

Perbezaan Antara Tepung Gandum Keseluruhan dan Gandum Putih

Walaupun kedua-dua tepung adalah 100 peratus gandum keseluruhan, perbezaannya adalah dalam pelbagai gandum keseluruhan.

  • Tepung gandum dibuat dari musim bunga merah atau gandum musim sejuk, yang mempunyai rasa garang, sungguh hangat.
  • Tepung putih gandum diperbuat daripada bunga putih keras atau gandum musim sejuk, yang mempunyai nilai pemakanan tepung gandum yang sama, tetapi kerana pelbagai yang digunakan, mempunyai rasa yang lebih lembut dan warna pucat.

Roti Pisang Gandum Keseluruhan

(Kredit imej: Erin Alderson)

Tepung Gandum Keseluruhan

Tepung gandum keseluruhan dibuat dari musim semi merah keras atau gandum musim sejuk. Semua tiga lapisan buah gandum adalah tanah – bran, kuman, dan endosperm – untuk menghasilkan tepung yang berani dan sihat. Sekiranya anda mengambil jenis gandum ini, hapuskan rasa kenyang mereka, dedak dan kuman yang kaya serat, dan gerai hanya endosperma, anda akan mendapat tepung serba guna.

Tepung gandum boleh digunakan secara bergantian untuk tepung gandum putih yang dipanggil dalam resipi, atau ia boleh digantikan dengan separuh jumlah tepung serba guna dalam resipi.

Tepung Putih Gandum

Tepung gandum putih hanya dibuat dengan pelbagai jenis gandum. Ia dibuat dengan musim bunga putih yang keras atau gandum musim sejuk – dedak, kuman, dan endosperm adalah semua alasan untuk menghasilkan satu lagi tepung gandum 100 peratus. Tetapi kerana ia dibuat dengan gandum putih keras dan bukannya gandum merah keras, seperti tepung gandum, ia mempunyai warna pucat dan rasa lebih ringan. Ia masih nuttier daripada tepung semua tujuan kerana ia termasuk dedak berserabut dan kuman gandum, tetapi ia adalah tepung gandum keseluruhan yang lebih mudah didekati, terutama bagi mereka yang tidak menikmati rasa sedap tepung gandum.

Ia boleh digunakan secara bergantian dengan tepung gandum dalam mana-mana resipi, atau boleh digantikan untuk separuh tepung serba guna yang dipanggil dalam resipi.

Berkaitan: Panduan Lengkap untuk Menyimpan Tepung Anda

5 Resipi Besar untuk Cuba dengan Biji Gandum Keseluruhan

  • Scones Kelapa Cokelat Gandum
  • Loji Sandwich Seluruh Gandum dengan Oats dan Pecans
  • Lentil Spiced, Kentang Segar-Gandum Sweet Potato & Kale
  • Raisin Seluruh Gandum Muffin Bahasa Inggeris
  • Pokok Merah Plum Merah