(Kredit imej: Kelli Foster)

Apabila kami ingin meningkatkan hidangan, saus hangat, kaya seperti hollandaise dan béarnaise akan selalu melakukan silap mata. Sudu kecil mempunyai kuasa untuk membuat stik benar-benar mewah, dan ia meletakkan sentuhan penamat sempurna pada telur Benediktus.

Kedua-dua saos Perancis tradisional berkongsi sedikit persamaan, tetapi terdapat beberapa perbezaan dalam cara mereka dibuat dan digunakan yang membezakannya. Adakah anda tahu perbezaan antara sos hollandaise dan béarnaise?

Sebelum bercakap tentang apa yang membezakannya, penting untuk mengetahui apa yang dimaksudkan dengan hollandaise dan béarnaise. Kedua-duanya adalah sos emulsi hangat, atau saus yang hangat, stabil yang diperbuat daripada bahan-bahan yang biasanya tidak bercampur.

Inti, kedua-duanya terbuat dari pengemulsi mentega dan kuning telur, dan menambah sedikit keasidan.

Sos Hollandaise dan bahan utamanya.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Hollandaise

Sos kaya ini adalah salah satu daripada lima sos ibu Perancis, dan ia diperkenalkan sebelum béarna. Hollandaise diperbuat daripada kuning telur, jus lemon, garam, dan mentega hangat. Lada putih dan cayenne kadangkala ditambah. Ia adalah sos yang halus, dibuat tebal oleh emulsi antara kuning telur dan mentega.

Dalam penampilan, hollandaise adalah kuning pucat, licin, dan berkrim. Ia biasanya berfungsi sebagai sos penamat untuk telur Benediktus, ikan rebus, dan asparagus.

Lebih lanjut mengenai hollandaise

  • Cara Membuat Sos Hollandaise
  • Sos Asas 101: Hollandaise, Emulsi, dan Lebih Banyak

Saynah dan sos utamanya.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Béarnaise

Sos Béarnaise diperkenalkan kemudian, dan merupakan turunan hollandaise. Sos ini berbeza dari bahan-bahan yang digunakan, serta makanan yang dihidangkan.

Béarnaise mendapat keasidan dari cuka anggur putih, bukan jus lemon yang digunakan dalam sos hollandaise. Ia juga berperisa dengan bawang merah dan herba segar, seperti tarragon dan chervil. Dalam penampilan, béarnaise berwarna kuning pucat dengan bulu-bulu herba hijau, dengan tekstur halus dan berkrim. Ia biasanya disajikan dengan daging panggang dan ikan.

Lebih banyak pada béarnaise

  • Pastikan Sos Hangat Dengan Sesuatu yang Anda Sudah

Adakah anda pernah menggunakan sos hollandaise atau béarnaise?