Cara Membuat Salsa Gaya Restoran dalam Blender

(Kredit imej: Quentin Bacon)

Cip Tortilla baik-baik saja, tetapi tambah semangkuk salsa atau pico de gallo untuk gambar dan snek mengambil giliran yang lazat untuk lebih baik. Kedua-dua bahagian dipecah Mexico agak biasa, tetapi adakah anda tahu apa yang membezakannya?

(Kredit imej: Quentin Bacon)

Ia Semua Mengenai Tekstur dan Kesegaran

Bergantung kepada resipi, bahan-bahan untuk salsa dan pico de gallo boleh hampir sama. Apa yang membezakan kedua-dua bumbu ini adalah tekstur mereka dan sama ada bahan-bahan yang dimasak atau tidak dimasak.

Lebih Mengenai Salsa

Salsa, perkataan Sepanyol untuk sos, boleh merujuk kepada campuran masak atau segar. Dengan takrifan terbuka, ini bermakna salsa boleh mengendalikan gamut kombinasi. Lebih sering daripada tidak, salsa dibuat dengan tomato, bawang, herba, dan chiles, walaupun banyak variasi wujud menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran lain seperti jagung atau kacang. Salsa hijau atau salsa verde dibuat dengan tomatillos dan cilantro.

Konsistensi salsa boleh berbeza-beza dan dikenali kerana mengandungi sejumlah besar cecair (lebih baik untuk menyegarkan cip tortilla, jika anda bertanya kepada kami). Sesetengah resipi menggunakan bahan-bahan yang diced seperti yang lain, sementara yang lain memproses bahan-bahan menjadi lebih segar sebelum disajikan.

Anda juga akan mendapati bahawa sesetengah salsas dimasak, yang memberi mereka rasa tomato yang lebih enak yang anda tidak akan temukan di pico de gallo.

Dapatkan Resipi: Cara Membuat Salsa Gaya Restoran dalam Blender

Cara Membuat Pico de Gallo (Salsa Fresca)

(Kredit imej: Dana Velden)

Lagi Mengenai Pico de Gallo

Pico de gallo, dirujuk sebagai salsa lukisan dinding, adalah sejenis salsa. Ia adalah campuran segar tomat yang belum matang dan bawang, cilantro, chiles segar, jus kapur, dan garam. Tidak seperti salsa, yang boleh mengambil banyak variasi yang berbeza, bahan-bahan dalam pico de gallo tidak begitu berbeza dari resipi hingga resipi, dan selalu segar.

Walaupun salsa tradisional mempunyai konsistensi nipis dengan lebih cair, pico de gallo adalah chunky, dengan setiap bahan cincang yang jelas kelihatan.

Dapatkan Resipi: Cara Membuat Pico de Gallo (Salsa Fresca)

Mix & Match

Jika anda menghidangkannya dengan cip, kedua-dua sos ini boleh digunakan secara bergantian. Ini semua adalah perkara keutamaan peribadi. Jika anda memasak dengannya, bagaimanapun, perlu diingat bahawa salsa biasanya mengandungi lebih banyak cecair daripada pico de gallo, jadi anda mungkin perlu menyesuaikan untuk swap dengan sewajarnya.