Cara Memasak Salmon dalam Ketuhar

(Kredit imej: Leela Cyd)

Terdapat banyak masalah pengeluaran makanan pada hari ini, sama ada mengenai racun perosak, GM, atau daging atau ikan yang mampan. Ia hampir mustahil untuk mengatasi mereka semua dan menangani mereka dengan jayanya – terutamanya apabila jawapan yang terbaik tidak selalu jelas. Dan itulah yang berlaku ketika memilih antara salmon yang diternak dan liar.

Sekiranya anda menjumpai topik itu sebelum ini, anda tahu bahawa ia adalah satu perkara yang telah dibahaskan. Dan yang benar ialah jika anda melihat dengan jelas perbezaan sebenar antara kedua-dua, tidak ada satu jawapan yang tepat apabila ia adalah pilihan yang lebih baik. Pilihan itu boleh berubah setiap kali anda membuatnya kerana faktor yang berbeza-beza. Berikut adalah perbezaan asas yang perlu anda ketahui.

Keberkesanan Salmon

Buat sementara waktu, amalan pertanian salmon dianggap tidak teratur. Terdapat ceramah mengenai penggunaan antibiotik, pencemaran, tangki yang terlalu ramai, dan banyak lagi. Walaupun kebenaran-kebenaran ini masih wujud, terdapat beberapa ladang ikan yang kini sedang bertani secara bertanggungjawab.

Sebaliknya, perikanan salmon liar umumnya mampan – mereka diurus dengan baik dan penduduk ikan sihat – tetapi di beberapa tempat di dunia, penduduk salmon liar berada dalam bahaya. Jadi jawapannya tidak begitu jelas. Sebaliknya, ia bercakap dengan pencari ikan anda dan belajar tentang tempat salmon anda datang. Mungkin terdapat keadaan di mana ikan ternakan adalah pilihan yang lebih mampan.

Pertanian dan Pemakanan Salmon

Mengikut pangkalan data makanan USDA, perbezaan pemakanan antara salmon yang ditanam dan liar sebenarnya tidak begitu luas seperti yang anda fikirkan. Walaupun salmon yang diusahakan sebenarnya mengandungi hanya asid lemak omega-3 yang lebih sihat daripada liar, ia juga mengandungi sedikit lemak tepu yang tidak sihat, jadi perbezaannya tidak bermakna semua yang banyak.

Tahap vitamin dan mineral hampir sama di antara keduanya, walaupun salmon ternak mempunyai sedikit lebih banyak kalium, dan salmon liar mempunyai sedikit lebih banyak folat dan vitamin A. Mereka boleh dianggap sebagai keseluruhan yang boleh dibandingkan.

Pengeluaran Salmon dan Soalan Rasa

Sukar untuk memberikan perbandingan hitam-putih rasa antara salmon ladang dan liar. Salmon yang diusahakan secara amnya cenderung menjadi kaya dan berlemak, sementara rasa salmon liar bervariasi sangat berdasarkan spesies. Salmon raja sangat mentega, sockeye lebih berminyak dan mencantikkan ikan, dan coho secara keseluruhan agak ringan.

Perlu juga diperhatikan bahawa warna bukanlah penunjuk rasa. Warna salmon adalah disebabkan oleh karotenoid, yang juga menjadikan wortel oren. Antioksidan ini dimakan secara semulajadi dalam jumlah yang tidak terkira oleh ikan salmon liar sehingga mereka biasanya mempunyai warna yang lebih dalam daripada salmon yang ditanam, yang diberikan dalam makanan mereka dalam jumlah terkawal.