Seperti yang anda stok pada pic musim panas ini, anda mempunyai beberapa pilihan untuk dibuat. Sama ada anda mempunyai pemandangan anda pada pic kuning kuning atau yang lebih putih kecil, semuanya jatuh ke dalam dua kategori yang luas: batu karang dan batu karang. Terdapat kualiti yang berbeza yang membezakan jenis pic ini, dan sebaik sahaja anda tahu apa itu, anda pasti tahu jenis pic yang anda potong.

Perbezaan Antara Pejuang Freestone dan Clingstone

Semua buah persik dikategorikan oleh hubungan antara daging buah dan pit atau batu. Seperti namanya yang menyiratkan namanya, perbezaan antara peach freestone dan peach clingstone adalah berapa banyak daging buahnya melekat pada lubang. Peach Freestone mempunyai buah yang mudah ditarik dari lubang, sementara daging peach clingstone berdegil mendekat ke lubang.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

Lagi Mengenai Peaches Freestone

Peach Freestone adalah kegembiraan untuk makan dari tangan, bukan sahaja kerana mereka manis dan berair, tetapi kerana lubang sangat mudah dikeluarkan. Sebenarnya, apabila dipotong separuh, lubang itu sering akan jatuh keluar dari persik freestone. Anda akan dapati buah persik freestone dalam pelbagai jenis, termasuk varieti kuning dan putih. Walaupun mereka mungkin tidak dilabelkan sebagai batu karang, ini adalah pelbagai yang banyak terdapat di pasar runcit dan petani. Kelompok Freestone kadang-kadang boleh menjadi lebih besar daripada clingstone, dan indah dimakan daripada tangan atau digunakan untuk memasak, baking, pengetinan, dan pembekuan.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani)

Lebih Banyak Tentang Kacang Clingstone

Sebaliknya, peach clingstone mempunyai lubang yang terikat dengan daging dan tidak mudah jatuh. Seperti freestones, peach clingstone boleh didapati dalam pelbagai jenis, terutamanya kuning dan putih. Anda tidak mungkin mencari pic batu di kedai runcit; tempat terbaik untuk menjejaki mereka adalah di pasaran petani. Petik ini biasanya sedikit lebih kecil, juicier, dan sedikit lebih manis daripada pic frees, yang menjadikan mereka calon yang ideal untuk pengetinan dan pemeliharaan. Fakta yang menyeronokkan: Kebanyakan semua yang dijual secara komersial dalam tin tin adalah batu karang.

Cara Terbaik untuk Memilih Peach Perfect

(Kredit imej: Christine Gallary)

Semi-Freestone Adakah Sedikit Kedua-duanya

Terdapat juga pelbagai hibrid ketiga yang menggabungkan kualiti kedua-dua batu karang freestone dan clingstone: semi-freestone. Peach ini mempunyai lubang yang mudah dialihkan (seperti batu karang) dengan rasa manis dari batu karang.

Percuma pit: Cara termudah untuk melepaskan Peach

Resipi Peach kegemaran kami untuk musim panas

  • Yogurt Frozen Peach Segar
  • Peach Slow Cooker dan Blueberry Cobbler
  • Peach Plum Sangria
  • Peach Tomato Peach dan Tarragon Pot Pie