(Kredit imej: Kelli Foster)

Panko dan serbuk roti adalah staple pantry yang kami jangkakan untuk menambah topping renyah ke casseroles bakar, dan membuat salutan dilapisi roti segar untuk makanan goreng dan bakar. Mereka agak serupa, tetapi adakah anda tahu apa yang membezakannya?

Ia datang untuk ini: Breadcrumbs adalah istilah yang luas, dan terdapat lebih daripada satu jenis, salah satunya adalah panko. Apa yang membezakan antara kedua-dua stok serbuk itu ialah tekstur mereka dan bagaimana ia dibuat.

(Kredit imej: Kelli Foster)

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Panko

Panko adalah a jenis daripada breadcrumb berliku-liku. Ia lazim digunakan dalam masakan Asia, walaupun ia telah menjadi lebih popular dan banyak terdapat di masakan Barat.

Apa yang membezakannya daripada serbuk roti biasa adalah tekstur dan jenis roti yang digunakan. Walaupun serbuk roti boleh dibuat dengan menggunakan pelbagai jenis roti, panko dibuat menggunakan roti putih. Terdapat dua jenis panko: panko putih, yang terbuat dari roti putih tanpa kerak, dan tan panko, yang dibuat dari seluruh roti. Roti diproses menjadi serpihan besar, bukannya serbuk, dan kemudian dikeringkan.

Panko mempunyai tekstur yang ringan, sejuk, dan halus yang membantu ia segar seperti memasak. Tekstur panko menjadikannya sangat baik untuk makanan goreng kerana ia menyerap kurang minyak daripada serbuk roti, menjaga makanan lebih segar dan renyah.

Dengan sendirinya, panko tidak mempunyai sedikit rasa. Ia boleh digunakan sebagai topping renyah untuk menambah tekstur kepada casseroles bakar, seperti makaroni dan keju, sebagai salutan dilapisi roti untuk makanan goreng, atau sebagai pengikat untuk bakso. Ia juga biasa digunakan dalam memasak Jepun.

Resipi menggunakan panko

  • Panko-Crusted Salmon dengan Dill and Lemon
  • Chicken and Swiss Chard Pasta Bake
  • Panko Pork Chops

(Kredit imej: Kelli Foster)

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Breadcrumbs

Terdapat perbezaan yang ketara dalam tekstur antara panko dan serbuk roti yang dibeli secara tetap. Breadcrumbs boleh dibuat dengan pelbagai jenis roti dan tanah lebih halus daripada panko flakier. Sudah tentu anda boleh membuat serbuk roti buatan sendiri yang diproses menjadi bijirin yang lebih besar, tetapi mereka masih kurang tekstur serpihan yang berbeza yang membezakan panko.

Juga, sementara panko hampir selalu dijual dengan jelas dan tidak dapat dilihat, anda mungkin dapat melihat pelbagai perisa breadcrumb – herba, berpengalaman, licin – di rak kedai runcit.

Sama seperti panko, serbuk roti digunakan sebagai topping renyah pada casseroles bakar, seperti roti pada makanan goreng, atau sebagai pengikat untuk bakso.

Resipi menggunakan serbuk roti

  • Pasta dengan Kembang Kolum, Sosej & Breadcrumbs
  • Kacang Hijau Lemony dengan Almond Breadcrumbs
  • Bake Spinach Creamy

(Kredit imej: Kelli Foster)

Bolehkah Mereka Digantikan untuk Setiap Orang Lain?

Panko dan serbuk roti pastinya boleh digunakan secara bergantian. Kedua-dua item digunakan untuk tujuan yang sama – topping rangup untuk kaserol bakar, salutan dilapisi roti untuk makanan goreng, dan pengikat untuk bakso dan burger sayuran.

Saya mula memasak dengan panko beberapa tahun yang lalu, dan ia tidak mengambil masa lama sebelum krisis halus saya memenangkan saya. Sekarang apabila saya memasak resipi yang memerlukan serbuk roti, saya menggantikan jumlah panko yang sama.

Pernahkah anda cuba panko? Adakah anda mempunyai pilihan yang kuat antara panko dan serbuk roti?