(Kredit imej: Christine Han)

Perkara penting, dan juga bentuk. Truism ini tidak semestinya seperti ketika anda sedang membakar panci tiub. Setiap mempunyai tujuan dan penggunaan tertentu, dan mereka tidak mudah dipertukarkan. Adakah itu bermakna bahawa jika anda mahu membakar Bundt dan kue chiffon atau kue makanan malaikat yang anda perlukan kuali yang berbeza? Jawapannya adalah firma ya.

Kuali tiub berkongsi satu perbezaan: tiub di bawah pusat. Tetapi ada yang mencondongkan sisi, beberapa jatuh dari atas ke bawah, dan ada yang dihiasi dengan hiasan. Sesetengah kuali tiub terdiri daripada dua keping dengan bahagian bawah yang boleh ditanggalkan. Kebanyakan tiub tiub diperbuat daripada logam, tetapi kapasiti, lebar, kedalaman, warna, bahan, ketumpatan, dan beratnya berbeza-beza.

Itu tidak bermakna anda perlu melemparkan kawah kegemaran Nenek, atau melatih pengeluar kerana kekurangan konsistensi – anda hanya perlu memilih kuali yang tepat untuk kek yang anda mahu membakar.

Spiced Bundt Cake dengan Whisky-Coffee Glaze

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Bundt Pans

Panci Bundt dicipta oleh H. David Dalquist pada tahun 1950, pemilik Minnesota Nordic Ware Company, dan mempunyai tanda dagangan. Dia merancang kuali atas permintaan seorang wanita wanita Yahudi, yang menginginkan panci tiub dengan hiasan hiasan untuk Kugelhopf. Bundt kekal sebagai kuali esoterik sehingga Terowong Cake Fudge yang masuk ke dalam kedua dalam Pillsbury Bake-Off tahunan ke-17. Kek Bundt menjadi ruji dalam isi rumah Amerika.

Seperti semua panci tiub, Bundt bervariasi dalam saiz. Kemasan bukan kayu adalah rakan terbaik anda dalam kuali ini, walaupun penyemburan yang baik penyembur roti juga dapat mengurangkan masalah yang melekat-ke-celah. Mengelakkan apa-apa kuali gelap atau kuali kaca adalah taruhan terbaik untuk kue yang konsisten, sama rata. Anda juga boleh mencari panci pancing silikon yang fleksibel, tetapi isu kestabilan dan kekurangan kebiasaan menjadikan mereka mencabar.

Nordic Ware masih menjadi peneraju dalam pengeluaran pembuatan Bundt. Mereka membuat turbin berpintal, bunga-bunga, fleur de lis, Bundt chiffon bernama yang tidak bernama sama sekali, dan juga Bundt kuasa dua. Selama mereka tidak terbuat dari bahan gelap, mereka semua melakukan pekerjaan itu.

Beberapa kuali datang dengan mengendalikan sangat berguna (saya sangat mengesyorkan ini). Pokok Bundt nonstick atau anodized adalah satu kemestian di dapur yang lengkap, tetapi bukan untuk setiap tiub kek.

Bundt pound gaya atau kek mentega boleh dibuat dalam mana-mana telur berbentuk tiub yang lasak atau nonstick, tetapi kek span, kek chiffon, dan kek makanan malaikat tidak boleh berjaya dibuat di mana-mana loyang atau kacang nonstick – atau mana-mana kuali Bundt.

Itik Sponge Sponge Cake dengan Krim & Strawberi

(Kredit imej: Dana Velden)

Sponge Cake Pans

Kue span yang terbaik dibakar di dalam kuali tiub lurus tanpa permukaan bukan kayu. Kebanyakan resipi menggunakan kuning telur serta putih. Sesetengah resipi menyarankan memerah mentega, mentega dan terapung, atau lapisan bahagian bawah kuali dengan kertas kertas sahaja. Hal ini membolehkan adunan untuk menyerap dan tumbuh di sisi, dan ia juga membolehkan beberapa kemudahan untuk mengeluarkan kek dari kuali. Anda juga boleh melakukannya tanpa menggoreng kuali.

Jumlah dan saiz tiub tiub lurus ini berbeza-beza. Ramai tukang roti mencadangkan mendapatkan kuali bawah yang boleh ditanggalkan untuk kue sponge untuk memudahkan penyingkiran. Idea yang bagus, selagi anda membakarnya pada lembaran penaik untuk melindungi ketuhar anda dari tumpahan.

Airy Angel Food Cupcakes dengan Icing Pink Natural

(Kredit imej: Faith Durand)

Kue Kek Makanan Chiffon atau Angel

Kek ini dibakar dalam kuali tiub dengan sisi lurus yang tidak miring, dan mempunyai sedikit kaki atau jari logam yang menetas dari atas kuali. Kedua-dua kek memerlukan kek roti terbakar terbalik ke atas. Ini mengekalkan struktur sel dan kekacauan kek. Saya masih ingat berjalan ke dapur nenek saya untuk Sederhana Paskah dan melihat koleksi ajaib kue sponge dan roti makanan malaikat yang seimbang ke atas kaca botol Coke supaya sejuk. Botol soda plastik tidak berfungsi, jadi sama ada anda mempunyai sesuatu yang MacGyver, atau anda menggunakan kaki dan letakkan kek terbalik pada rak penyejukan. Selagi periuk mempunyai kaki dan di atas rak pendinginan tinggi, anda mempunyai udara yang cukup beredar.

Ini juga mengapa anda tidak perlu menggunakan kuali nonstick untuk sama ada makanan malaikat atau kancing sponge. Anda tidak boleh menghidupkan kek ke atas untuk menyejukkan diri jika ia bukan kayu; ia akan meluncur ke bawah dan ke luar, bersama dengan impian membuat kek.

Kue chiffon harus dibuat dalam panci tinggi – empat inci dalam. Kue makanan malaikat boleh menjadi kuali yang lebih kecil – tiga hingga tiga setengah inci dalam. Betusan terbaik adalah membeli pan sisi empat inci dengan kaki yang berfungsi untuk kedua-dua kek.