(Kredit imej: Kelli Foster)

Kedua-dua jasmine dan beras basmati adalah sejenis aromatik yang menjadikan alternatif yang baik untuk nasi putih beras biasa. Anda akan mendapati rempah ini yang biasa digunakan dalam pelbagai hidangan Timur Tengah dan India.

Walaupun jasmine dan beras basmati sering digunakan secara bergantian, terdapat beberapa perbezaan antara kedua jenis beras yang harus anda ketahui.

Jasmine Rice

Nasi Jasmine berasal dari Thailand dan lazimnya digunakan di masakan Asia Tenggara. Ini adalah pelbagai jenis bijian beras yang mempunyai aroma bunga halus dan tekstur lembut dan melekit apabila dimasak. Biji-bijian juga lebih pendek dan lebih tebal daripada beras basmati.

Sebelum memasak, penting untuk membasuh padi untuk menghapuskan habuk dan kanji berlebihan. Padi Jasmine secara tradisinya dimasak dengan mengukus atau menggunakan kaedah penyerapan, yang bermakna ia dimasak dalam jumlah yang terukur air yang benar-benar diserap oleh beras.

Dapatkan recipe: Puding Beras Lemon

Basmati Beras

Nasi Basmati berasal dari kaki bukit Himalaya di utara India dan Pakistan. Terdapat beberapa jenis yang ditanam di A.S., tetapi mereka tidak begitu baik kerana jenis yang diimport. Ini adalah pelbagai jenis bijian beras yang biasa digunakan dalam masakan India, Timur Tengah dan Parsi. Nasi Basmati biasanya terdapat di kebanyakan kedai runcit dan terdapat dalam varieti putih dan coklat.

Nasi Basmati perlu direndam selama sekurang-kurangnya 30 minit sebelum memasak. Ini membolehkan bijirin menyerap air dan memasak sama rata tanpa pecah. Nasi Basmati secara tradisinya dimasak dengan mendidih di dalam air.

Dapatkan Resipi:

  • Beras Jeweled Iran
  • Sayur Biryani Beras

Dikemaskini dari jawatan yang diterbitkan pada awal bulan Ogos 2009.