Gyoza

(Kredit imej: jose115 / Shutterstock)

Memandangkan keturunan Cina saya, kuih pertama yang pernah saya makan adalah orang Cina – wontons, tukang kayu, dan lobak rebus. Tetapi saya juga telah mengarahkan gyoza di restoran Jepun, yang kelihatannya cukup mirip dengan pemangkas.

Adakah semua ladu Asia ini pada dasarnya sama, terutamanya kerana saya telah melihat mereka dilabel sebagai “Gyoza Potstickers” di kedai-kedai seperti Trader Joe? Kami meminta pengarang buku masakan Andrea Nguyen, yang menulis buku masakan lengkap pada ladu Asia, kira-kira dua orang yang paling popular: gyoza dan potstickers!

Potstickers

(Kredit imej: Andrea Skjold / Shutterstock)

Potstickers

Asal Pelok Asia

Andrea Nguyen mengatakan orang Cina adalah pencipta asal ladu Asia, yang dipanggil “jiaozi” dalam bahasa Mandarin. Jiaozi adalah spesial Cina Utara dari atas Sungai Yangtze.

Jiaozi bermula dengan adunan tepung gandum yang digulung dan disumbat dengan pengisian daging atau sayur-sayuran. Ladu ini boleh direbus, dikukus, pan goreng, atau goreng dalam.

Bagaimana Potstickers Diciptakan

Bagaimana poket, sejenis dumpling Cina yang spesifik, berasal dari sebuah cerita yang menyeronokkan: Ia dikhabarkan bahawa seorang chef bertujuan untuk mendidihkan jiaozi dalam wajan, tetapi dia berjalan pergi dan air rebus. The jiaozi melekat pada kuali dan dikepis, menghasilkan apa yang kita ketahui sekarang sebagai tukang periuk, yang dalam bahasa Cina secara harfiah bermaksud “terjebak ke kuali.”

Kaedah yang popular untuk membuat potstickers sekarang ialah apa yang disebut Nguyen “goreng-goreng,” di mana ladu pertama kali dilitupi pada beberapa minyak, air dimasukkan ke dalam kuali, yang kemudiannya ditutupi dengan stim dan masak pengisian kuih-muih, maka kuali itu terbongkar untuk membiarkan air memasak dan panci panci masak sehingga rangup di luar.

Potstickers (yang secara teknikal harus dipecah menjadi dua perkataan: pelekat periuk) cenderung menjadi ladu sederhana, biasanya dimakan dalam dua hingga tiga gigitan. Mereka cukup tebal, sering pembungkus buatan sendiri yang segar dengan baik di luar sambil masih lembut dan menutupi mengisi berair di dalamnya.

Potstickers dipanggil dumpling pintu masuk (atas sebab yang baik), kerana ia hadir di banyak menu restoran Cina di sini di A.S., dan juga dikenali sebagai “Peking ravioli” di kawasan Boston!

Shiitake Cendawan & Tokoh Tauhu

(Kredit imej: Emma Christensen)

Resipi Potsticker

  • Resipi Freezer-Friendly: Shiitake Cendawan & Tokoh Tauhu
  • Cara Membuat Dumpling Asia Homemade dari Gores

Gyoza

Sejarah Gyoza

Sekarang kita telah menubuhkan apa yang orang Cina pediker, apa gyoza? Ternyata orang Jepun meminjam idea kuliner ini dari orang Cina. Tentera Jepun terdedah kepada jiaozi semasa Perang Dunia II ketika mereka berada di Manchuria, yang berada di China Utara.

Apabila pulang ke rumah, mereka teringat dan berusaha untuk mencipta ladu yang lazat yang mereka makan di China. Hubungan antara gyoza dan jiaozi adalah seperti yang dekat yang gyoza sebenarnya adalah sebutan jiaozi bahasa Jepun!

Bagaimana Gyoza dan Potstickers Adakah Berbeza

Gyoza Jepun mempunyai beberapa perbezaan umum dan halus dari pengumpan. Mereka biasanya diperbuat daripada pembalut pra-fabrikasi yang lebih nipis, lebih kecil, dan lebih halus, dan pengisian lebih bertekstur halus.

Gyoza biasanya lebih kecil daripada pengikis, kira-kira satu hingga dua gigitan. Walaupun mereka telah disediakan dengan cara yang sama seperti pemangkas dengan kaedah “goreng-goreng”, kulit yang lebih tipis menjejaskan lebih banyak dan tumpuan lebih kepada pengisian.

Terima kasih, Andrea!

Lebih banyak mengenai Dumpling Asia

  • Dumpling Asia oleh Andrea Nguyen
  • Resipi: Mengukus Pork Dumplings