(Kredit imej: Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock)

Pernahkah anda mengambil apa yang anda fikir adalah tangan halia untuk mencari diri anda dengan sesuatu yang kelihatan agak serupa, tetapi tidak merasai apa yang anda harapkan? Kemungkinan anda mengambil galangal – kesilapan yang jujur, kerana kedua-dua ahli keluarga rhizome ini kelihatan sungguh serupa. Jadi apa yang sebenarnya adalah galangal dan bagaimana ia dibandingkan dengan halia?

Perbezaan Antara Galangal dan Halia

Kedua-dua galangal dan halia adalah rizom, sejenis batang bawah tanah merayap tumbuhan yang menghantar penembak untuk membuat tumbuh-tumbuhan baru, dalam keluarga halia (kunir dan kapulaga juga dalam keluarga ini). Perbezaan terbesar mereka adalah rasa mereka: galangal mempunyai rasa tajam, hampir piney, sementara halia segar, tajam pedas, dan hampir tidak manis – ini bermakna mereka tidak boleh digunakan secara bergantian.

(Kredit imej: Tarapong Srichayos / Shutterstock)

Galangal

Galangal juga dikenali sebagai halia Thai atau halia Siam (kerana ia menyerupai halia segar begitu banyak), tetapi ia benar-benar adalah bahannya sendiri. Ia lazim ditemui dalam masakan Thailand, Indonesia, dan Malaysia. Kulit galangal lebih licin dan lebih halus daripada halia dan dagingnya lebih sukar. Ia tidak boleh diparut seperti halia boleh, tetapi sebaliknya mesti dihiris. Rasa galangal juga lebih kuat; ia bersifat duniawi, tajam, dan tambahan.

3 Resipi yang Menggunakan Galangal

  • Lobak Fermented Hugh Acheson dengan Galangal dan Lime
  • Sup Kelapa Thai
  • Malaysian Curry Beef

(Kredit imej: Christine Han)

Halia

Galangal yang lebih terkenal sepupu, halia, mempunyai kulit coklat lembut yang mudah dikupas dengan sudu dan daging lembut yang mudah diparut. Rasa, sementara juga cukup tajam, tidak sekuat galangal. Sebaliknya ia adalah sedikit pedas dan hanya manis.

3 Resipi yang Menggunakan Halia

  • Halia Kombucha
  • Orzo dengan Sayur-Sayuran Kejatuhan Caramelized dan Halia
  • Halia dan Cilantro Baked Tilapia