Kecuali mungkin minyak, beberapa stok pantri datang sebagai pelbagai jenis sebagai cuka. Saya selalu mengamalkan tidak kurang daripada tujuh cuka yang berbeza: wain merah, wain putih, champagne, sherry, beras, cidar epal dan balsamic.

Baru-baru ini, semasa mengimbas melalui senarai ramuan resipi yang saya buat, saya mendapat cuka yang saya tidak dikenali – Putih cuka balsamic. “Oh, hebat,” saya fikir sendiri. “Saya benar-benar perlu keluar dan dapatkan lain botol cuka untuk menambah koleksi? “Saya tertanya-tanya bagaimana cuka balsamic putih yang berbeza dapat dari biasa, jadi saya melakukan sedikit kajian.

Vinters di Modena, Itali telah membuat cuka balsamic selama hampir 1000 tahun dan prosesnya sama dengan pembuatan wain. Tekanan anggur Trebbiano yang manis, putih (dipanggil “mesti”) dimakan selama berjam-jam dan jam sehingga mereka menjadi tebal dan karamel. Sirap yang dihasilkan kemudiannya berturut-turut berturut-turut tong yang dibuat dari pelbagai jenis kayu yang memberikan watak cuka. Cuka balsamic asli berusia tidak kurang dari 12 tahun. Cuka balsamic yang lebih murah berusia dalam masa yang lebih pendek dalam tong besar dan biasanya dicampur dengan cuka anggur dan mempunyai pewarna tambah.

Cuka balsamic putih, bagaimanapun, menggabungkan anggur putih mesti dengan cuka anggur putih dan dimasak pada suhu yang rendah untuk mengelakkan sebarang kegelapan. Sesetengah pengeluar umur cuka dalam tong kayu oak, sementara lain menggunakan keluli tahan karat.

Rasa keduanya sangat mirip, walaupun balsamic gelap sedikit lebih manis dan cenderung menjadi lebih lembut. Putih mempunyai lebih banyak aftertaste yang bersih. Sebab utama yang akan menggunakan balsamic putih, bukan biasa, kebanyakannya estetik. Ia boleh digunakan dengan makanan, perban, atau sos yang lebih ringan tanpa sebarang perubahan warna. Jika perkara seperti itu penting kepada anda.