Ia bukan krim masam. Ia bukan krim sebat. Ia tidak agak nampaknya keju krim. Tetapi semuanya di atas iklan TV dan dipamerkan dengan jelas di kedai runcit sejuk, kupon melambai di atas tab berwarna terang. Apa h-e-double-hockey-sticks adalah “creme memasak”?

Saya mula-mula melihat iklan untuk memasak krim semasa saya berada di mesin elips di gym, dan saya hampir kehilangan langkah saya cuba untuk mengetahui apa yang baru “creme” ini. Ia berjanji, cerah, untuk menyelamatkan saya dari “keletihan ayam.”

Saya memeriksa di kedai (ia duduk di sebelah keju krim). Saya melihat, tidak hairanlah, bahawa bahan-bahan itu tidak terhad kepada tenusu tulen. Mereka termasuk pekat protein whey, budaya keju, kanji ubi kayu, pelbagai gusi, dan juga gula. Barang-barang itu terdapat dalam beberapa perisa, juga, termasuk “barat daya.”

Philadelphia telah melancarkan “krim memasak” ini dengan kembang api dan bajet pengiklanan yang besar. Mereka mengatakan bahawa ia adalah “krim dan boleh dimakan” versi keju krim, direka untuk dikacau ke dalam hidangan sautéed atau dibakar yang mudah. Philadelphia dan Kraft Foods meletakkan wang utama di belakang produk ini, seperti yang mereka katakan pada Zaman Pengiklanan: “Kami akan menjadi besar. Kami mempunyai kempen pemasaran yang besar yang dijadualkan untuk menentangnya.”

• Kraft Meletakkan Big Bucks Di Sebalik Pelancaran Creme Memasak Philadelphia di Zaman Pengiklanan

Tetapi belanja pengiklanan yang besar tidak benar-benar mulai mengatasi ambivalensi saya dalam tentang “krim memasak” ini. Biar saya jelaskan. Saya tidak mempunyai masalah dengan makan malam cepat dan pintasan penolong makanan. Saya memeluk mereka, sebenarnya. Saya mempunyai pelbagai jenis makanan yang murah dan mudah di dalam almari saya untuk memasak makanan malam yang murah (capers, tomato dalam tin, tuna yang dibungkus, ricotta susu keseluruhan). Jadi faktor keselesaan “creme memasak” bukanlah bahan api yang saya bemusement. Tidak, saya terkejut dengan sinisme pemasaran semata-mata di belakang produk ini, implikasi telanjang yang memasak memerlukan produk yang paling mudah dimengerti, mudah. (“Creme memasak”? Bolehkah anda memikirkan nama yang lebih condescending, megah? Tidak “krim memasak”?) Kempen pengiklanan adalah menghina dan merendahkan – tidak seperti kebanyakan pengeditan makanan yang dibungkus tentu saja, tetapi kali ini ia benar-benar membuat saya.

Mengapa tidak membuang kuasa pengiklanan mereka di sebalik produk mudah dan terkenal yang dibuat hanya tenusu sebenar? Krim masam, creme fraîche, walaupun keju krim lama yang baik? Usaha dan wang di sebalik produk buatan ini hanya menggembirakan fikiran saya.

Apa yang anda fikirkan tentang perkara ini? Adakah anda mencubanya? Adakah keraguan saya tidak berasas – mungkin ini alat baru yang bagus untuk senjata masak? Ia menjual keras, orang – mengapa tidak hanya menggunakan keju krim, creme fraîche, atau krim masam lama biasa?

Berkaitan: Creme Fraîche: Apa Itu dan Apa yang Harus Dilakukan Dengannya?

(Imej: Faith Durand)