Ini sebenarnya berlaku pada kawan kita tahun lalu: Dia telah membersihkan ayam belanda, menggosoknya dengan perapiannya, dan sudah siap untuk meletakkannya di dalam ketuhar apabila dia sedar bahawa dia telah memanggang pan tetapi tidak rak! Jika anda mendapati diri anda tanpa rak panggang “sebenar” dengan jam untuk pergi sebelum makan malam, berikut adalah beberapa penyelesaian yang cepat untuk MacGyver cara anda untuk kesempurnaan panggang.

Sama ada kita bercakap tentang ayam belanda 20 pound, seekor ayam goreng, atau sesuatu seperti kaki kambing, rak membantu mengangkat panggang dari haba langsung dari kuali dan membolehkan udara panas beredar di bawahnya. Pemanggang panggang lebih merata dan cenderung untuk mengembangkan kulit yang keriting.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Tetapi jika anda mendapati diri anda tanpa rak, makan malam tidak hancur! Daripada berjalan ke kedai, cuba salah satu daripada penyelesaian ini.

  1. Kentang dan bawang: Potong beberapa kentang dan bawang dalam potongan besar dan letakkannya dalam periuk panggang dalam satu lapisan. Burung itu ditahan di atas katil sayur-sayuran, dan sebagai bonus, anda mendapat sayuran panggang yang dimasak dalam jus! Untuk ayam belanda yang berat, cubalah memotong kentang dan bawang pada separuh untuk membentuk katil yang lebih kuat.
  2. Kerosakan rak kerak: Ambil beberapa kepingan panjang kerajang dan tancapkannya ke dalam tali. Anda boleh gegelung tali ke dalam lingkaran atau mengatur mereka dalam angka-lapan untuk memegang ayam atau ayam belanda di atas kuali.
  3. Rak penyejukan dawai: Sekiranya kuali anda cukup besar, rak penyejukan dawai – sejenis yang digunakan untuk menyejukkan kue – boleh berfungsi sebagai dobel. Rak oven pemanggang roti dan rak microwave logam juga boleh berfungsi untuk kuali yang lebih kecil.

Pernahkah anda menemui mana-mana pengganti hebat lain untuk rak panci yang tidak hadir?

Siaran ini telah dikemas kini. Asalnya diterbitkan pada 25 November 2008.