Kadang-kadang saya tidak dapat melihat label runcit tertentu sehingga mereka menunjukkan kepada saya, dan mozzarella lembapan yang rendah adalah salah satu daripada mereka. Mozzarella kelembapan rendah kelihatan berbeza daripada bekas mozzarella yang penuh dengan air, dan bahkan ditebar di bahagian kedai yang sama sekali berbeza. Jadi apa sebenarnya kelembapan keju mozzarella yang rendah?

Apa Tepatnya Mozzarella Rendah-Lembapan?

Seperti namanya, mozzarella kelembapan rendah mempunyai kandungan air yang lebih rendah daripada keju mozzarella segar. Tetapi ada sedikit lagi. Kadang-kadang juga disebut sebagai “mozzarella lama,” “mozzarella biasa,” atau hanya “mozzarella,” keju kelembapan rendah ini diberikan lebih banyak masa untuk masam dan umur, yang akhirnya memberi kesan kepada rasa, tekstur, jangka hayat dan cara itu tukang masak.

Mozzarella kelembapan rendah adalah keju yang anda dapati dalam kes susu (berhampiran blok cheddar, ricotta, krim masam, dan keju kotej), yang dijual di seluruh blok, beg pra-ricih, dan keju rentetan. Ia mempunyai tekstur yang lebih padat dan rasa halus, lebih masam daripada mozzarella yang segar dan segar. Walaupun usia mozzarella segar dan merosot dengan cepat selepas ia dibuat, mozzarella kelembapan rendah mempunyai jangka hayat yang lebih lama, dan boleh berlangsung selama beberapa minggu di dalam peti sejuk.

Sama ada anda bermula dengan blok keseluruhan atau mozzarella kelembapan yang terdisrim terdahulu diketahui untuk meltabilinya. Bentuknya mudah diubah oleh haba, yang bermaksud ia cair seperti mimpi, menjadi lentur dan anjal. Dan tidak seperti mozzarella segar, ia mengeluarkan sedikit air tanpa mencair.

Cara Membuat Pizza Awesome di Rumah

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Masa Terbaik Menggunakan Mozzarella Lembapan Rendah

Masa yang terbaik untuk memecahkan mozzarella kelembapan yang rendah ialah untuk malam pizza; itu nombor satu keju kami untuk pizza.

Sudah tentu ada perasa dan lelasan terbaik yang membuat masa keju menarik, tetapi ia benar-benar kandungan air rendah yang menjadikannya menonjol. Oleh kerana keju kelembapan yang rendah ini tidak dapat dimanfaatkan oleh air kerana ia memasak, itu bermakna anda kurang berkemungkinan akan berakhir dengan pizza yang basah.