(Kredit imej: Emma Christensen)

Ia adalah pagi Kesyukuran. Kalkun ayam masih batu bata yang kukuh. Seluruh keluarga anda akan tiba dalam masa kurang dari tiga jam. Cepat, apa yang awak buat? Pertama sekali, jangan panik – anda mempunyai beberapa pilihan.

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan

Pertama, mari kita bincangkan tentang apa yang tidak boleh dilakukan, tidak kira bagaimana anda tergoda. Jangan tinggalkan kalkun di kaunter untuk mencairkan selama beberapa jam, tenggelam dalam air panas, bungkusnya dengan pad pemanasan, letupan dengan pengering rambut, atau ambil jalan pintas lain pada pencairan. Risiko memberi anda dan tetamu keracunan makanan anda terlalu besar.

Baca lebih lanjut: Semua Cara Yang Salah untuk Menipu Turki

Jika mana-mana bahagian ayam belanda berada dalam suhu “zon bahaya” 40 ° F hingga 140 ° F selama lebih daripada dua jam, kemungkinan peningkatan itu telah membina tahap bakteria yang tidak selamat dan toksin yang berkaitan. Ini bermakna bahawa walaupun bahagian dalam kalkun anda masih beku, apabila luka di luar melebihi 40 ° F, ia berada dalam zon bahaya. Walaupun memasak ayam belanda anda dengan teliti di dalam ketuhar tidak menjamin bahawa ayam belanda selamat untuk dimakan – kebanyakan bakteria akan dimusnahkan, tetapi toksin yang menyebabkan penyakit kekal.

Terdapat kalanya anda boleh membengkokkan peraturan keselamatan makanan dan masa apabila anda tidak seharusnya. Ini adalah salah satu daripada masa-masa apabila ia tidak bernilai risiko.

(Kredit imej: Leela Cyd)

Sekiranya Anda Mempunyai Beberapa Waktu Menjimatkan

Cara terbaik untuk mencairkan ayam belanda ialah membiarkannya di dalam peti sejuk selama beberapa hari, tetapi jika anda membaca ini, maka pilihan itu mungkin telah diluluskan oleh anda. Jangan risau – anda juga boleh mencairkan ayam belanda anda lebih cepat dengan menyiramnya dalam air sejuk.

Pertama, pastikan anda menggunakan air keran sejuk – tidak panas atau panas. Air sejuk akan mencairkan ayam belanda anda, tetapi menyimpannya dari zon bahaya suhu. Seterusnya, pastikan ayam belanda anda terendam di dalam air. Ini adalah kedua-duanya supaya ia akan cairkan sama rata dan juga untuk memastikan segala-galanya tetap sejuk dan selamat. Jika ayam belanda anda tidak sesuai di dalam sink atau periuk terbesar anda, pastikan anda membalikkannya dengan kerap.

Akhir sekali, menukar air setiap 30 minit. Ini adalah supaya air tidak memanaskan suhu bilik, yang akan (anda fikirkan!) Meletakkan kalkun dalam zon bahaya.

Gosokkan cara ini dengan air sejuk, kira kira-kira 30 minit untuk setiap paun kalkun. Ini boleh mengambil sedikit masa untuk seekor ayam belanda yang besar, jadi pastikan anda merancang sisa makanan anda – dan bel makan malam – dengan sewajarnya. Secara peribadi, saya suka cara ini yang terbaik jika kalkun saya telah melakukan beberapa pencairan di dalam peti sejuk tetapi masih sebahagiannya beku. Air sejuk membantu menamatkan cair sepanjang masa untuk makan malam.

Baca lebih lanjut: Cara Selamat Menipu Turki

(Kredit imej: Emma Christensen)

Sekiranya Tiada Masa untuk Debu

Sekiranya anda melawan jam dan tidak ada masa lagi untuk mencairkan air yang “cepat”, maka masaklah ayam belanda itu. Ia selamat untuk memasak kalkun beku atau sebahagian beku – anda hanya perlu membenarkan beberapa waktu memasak tambahan.

Anggarkan masa memasak 50 peratus lebih lama untuk ayam belanda yang sepenuhnya beku dan sekitar 25 peratus lagi untuk ayam belanda yang beku. Dalam kedua-dua kes, periksa suhu dan masak ayam belanda sehingga ia mencatat 165 ° F di kedua-dua payudara dan paha.

Baca Lagi: Cara Memasak Turki Beku

Keuntungan memasak ayam belanda yang beku adalah anda masih boleh duduk makan malam dengan tepat pada masanya tanpa ada yang lebih bijak untuk sindrom kalkun anda pada awal hari. Kelemahannya adalah bahawa anda terjebak dengan ayam belanda panggang yang agak asas – tidak menggembirakan, mendalam, atau teknik turkey lain di sini. Walau bagaimanapun, anda boleh menyikat kalkun dengan mentega dan gosokkannya dengan garam, lada dan rempah di sepanjang memasak untuk memberi warna dan rasa.

Tetapi walaupun memasak ayam belanda yang beku, anda masih boleh mengandalkan banyak kulit renyah dan daging lembut, dan yang paling penting, Kesyukuran diselamatkan.