Sering kali resipi akan menentukan penggunaan daun rata atau pasli Itali. Bolehkah anda menggantikan daun kerinting untuk rata, dan sebaliknya? Apakah perbezaan di luar penampilan??

Digunakan untuk merapikan hidangan dengan rasa hijau segar dan warna, pasli boleh lebih daripada hiasan. Dua kultivar utama ramuan ini adalah peterseli keriting (Petroselinum crispum) dengan daun berlumpur dan pasli Itali (Petroselinum crispum neapolitanum) dengan daun rata.

Secara umum, daun pasir rata mempunyai rasa yang lebih kuat, sementara pelbagai keriting dikaitkan dengan hiasan. Sesetengah mendakwa bahawa daun pasir kerinting tidak mempunyai rasa atau, sebaliknya, ia rasa lebih pahit, tetapi ia benar-benar bergantung kepada tumbuhan tertentu, keadaannya yang semakin meningkat, dan umur. Kedua-dua jenis parsli boleh digunakan dalam masakan dan apabila menggantikan satu untuk yang lain, rasa untuk menentukan rasa dan menyesuaikan diri seperti yang dikehendaki. Fikirkan, juga, tentang tekstur yang akan berfungsi dengan baik di dalam hidangan anda.

Akhirnya, jangan buang batang, yang mempunyai rasa yang lebih kuat daripada daun dan boleh digunakan dalam garni sejambak dan ditambah ke stok buatan sendiri atau periuk kacang.

Berkaitan: Humble Herbs: Dalam Pujian Parsley

(Imej: ahli Flickr Alice Henneman dilesenkan di bawah Creative Commons; Ahli Flickr Bruce Guenter berlesen di bawah Creative Commons)