Jika anda fikir gula hanya manis, berfikir lagi. Gula seperti muscovado, demerara, dan turbinado mempunyai kedalaman rasa dan ketinggian aromatik yang meniup gula pasir dari luar air.

Walaupun kebanyakan gula ini diklasifikasikan sebagai “mentah”, mereka masih biasanya ditapis sedikit sebanyak untuk digunakan dalam masakan. Cari mereka di bahagian makanan semula jadi di kedai runcit anda atau di bahagian pembakar di pasar makanan semula jadi. Juga, pastikan mata anda terbuka semasa melancong ke luar negara. Negara lain sering mempunyai jenis gula yang menarik yang tidak dapat kita temukan di Amerika Syarikat.

Demerara – Ini adalah jenis gula tebu dengan bijirin yang cukup besar dan warna ambar pucat. Ia mempunyai rasa toffee yang menyenangkan dan boleh digunakan sebagai pengganti gula perang.

Sucanat – Diperbuat daripada gula tebu yang murni, gula yang benar-benar tidak sempurna ini mengekalkan kadar molas yang lebih tinggi daripada jenis gula tebu yang lain. Ia mempunyai rasa yang sengit dan agak terbakar yang boleh merebak dalam resipi penaik yang lebih ringan tetapi hebat dalam hal-hal seperti kek rempah dan kue halus.

Muscovado – Satu lagi gula tebu, satu ini mempunyai tekstur yang sangat lembab dan rasa molase yang kuat. Ia boleh didapati dengan kekuatan yang berlainan, kerana anda dapat melihat secara visual dalam imej di atas dan membaca di sini. Ia sangat baik dalam masakan yang lazat seperti sos barbeku dan marinades.

Jaggery – Gula ini biasanya dibuat dari kelapa sawit, kelapa atau tumbuhan java dan dimampatkan menjadi pattycake atau kon. Ia mempunyai rasa manis yang bersahaja yang kita sukai di atas oat dan dalam buah-buahan yang runtuh.

Piloncilo – Sama seperti jaggery, gula ini unik Mexico adalah bahan rahsia di banyak salsas, sup, dan sos tahi lalat. Ia mempunyai rasa molase kuat dan hampir berasap.

Turbinado – Kurang diproses daripada gula perang, turbinado dibuat dari tekanan pertama tebu dan mengekalkan beberapa molekul semulajadi. Ia mempunyai rasa karamel ringan yang menjadikannya pengganti yang baik untuk gula putih biasa.

Adakah anda memasak atau membakar dengan mana-mana gula ini?

Berkaitan: Membakar dengan Biji Seluruh: Muscovado Sugar Cake

(Imej: Dana Velden)