Saya mengambil satu liter susu pasteurisasi di pasar khusus pada hari yang lain. Ia mahal (kira-kira $ 3.50 ditambah dengan $ 1,50 botol kredit yang boleh saya kembali jika saya kembali botol) tetapi saya cukup ingin tahu untuk berbelanja besar. Saya tidak pernah mendengar tentang susu pasteurisasi susu sebelum tetapi susu itu juga tempatan, mampan, organik, tidak homogen, dan datang dari lembu Jersey jadi terdapat banyak yang ingin diteliti. Apakah penapisan tong dan rasa susu ini terasa berbeza daripada organik saya sehari-hari dari Trader Joe?

Malah melebihi keseluruhan atau 2%, terdapat banyak pilihan apabila kita pergi membeli susu kita pada hari ini. Mari kita mulakan dengan yang paling sederhana: homogenisasi atau tidak homogen. Susu homogenisasi hanya bermaksud bahawa susu telah diproses supaya lemak globules diagihkan secara sama rata sepanjang susu. Apabila susu tidak homogen, lemak memisahkan dan membentuk lapisan krim di atas. Anda boleh merampas barang-barang yang lazat ini dan menggunakannya sebagai merawat khas dalam kopi atau renung pada buah beri pagi anda, atau anda boleh goncangkan botol dan sementara mengedarkan krim ke dalam susu. Sesetengah orang mendakwa susu bukan homogen adalah lebih baik untuk anda kerana pemprosesan yang digunakan dalam susu homogen bukanlah jantung yang sihat.

Tujuan pasteurisasi adalah membunuh bakteria berbahaya yang mungkin terdapat dalam susu. UHP (atau Ultra Pasturized) bermakna bahawa susu telah dipanaskan kepada suhu yang sangat tinggi (280ºF selama 2 saat) menjadikan produk yang stabil dengan stabil kerana susu boleh disimpan di bawah penyejukan selama beberapa minggu. Tetapi selalunya kita membeli apa yang baru saja dikenali dan dilabelkan sebagai susu pasteur, juga dipanggil sebagai HTST atau Suhu Tinggi Suhu Pasteurization, di mana susu dipanaskan pada 161ºF selama 15 saat. Susu jenis ini boleh berlangsung 2 hingga 3 minggu di dalam peti sejuk anda.

Dengan pasteurisasi tong, susu diadakan pada 145ºF selama 30 minit dan kemudian dengan cepat disejukkan. Ini mengekalkan peratusan tinggi enzim semulajadi susu dan bakteria yang bermanfaat yang menambah rasa dan manfaat susu. Ia bertahan selagi dalam peti sejuk anda sebagai susu HTST. Ramai orang beralih kepada tong susu pasteur sebagai alternatif kepada susu mentah (atau tidak dipasteurisasi) yang sukar untuk mendapatkan di beberapa kawasan. Ia cenderung kos lebih sedikit daripada susu pasteur konvensional kerana prosesnya lebih panjang dan oleh itu lebih mahal.

Tetapi bagaimana botol susu pasteur pastinya? Walaupun saya suka susu, saya tidak biasanya meminumnya sebagai minuman lagi jadi saya menuangkan diri saya sebuah gelas kecil dan mengambil minuman keras. Tekstur itu lebih kaya dan berkerumun daripada susu biasa (2%, organik, homogenisasi, HTST dipasteurisasi). Rasa itu seperti susu, hanya diperkuat dengan rasa yang lebih lengkap dan lebih kaya. Ia tidak terasa agak manis dan mempunyai kemasan yang sedikit berumput. Ia adalah barangan yang sangat lazat, kedua-duanya sendiri dan dalam teh pagi saya!

Kosnya akan melarang saya membeli susu ini secara teratur. Namun, saya tidak teragak-agak untuk majlis-majlis khas atau membeli-belah secara eksklusif. Saya suka memasak dengan susu ini, contohnya, menggunakan resipi yang akan menyerlahkan rasa, seperti panna cotta. Atau keju segar, buatan sendiri akan menjadi lazat.

Saya ingin tahu bagaimana suhu penapisan yang lebih rendah dan kekurangan homogenisasi akan menjejaskan resipi. Sesiapa yang mempunyai pengalaman dengan ini?

Harus dikatakan bahawa susu yang saya cuba adalah dari St. Benoit, susu tenusu yang berasaskan County yang membuat yoghurt dan beberapa keju yogurt terbaik yang pernah saya rasakan. Mereka menggunakan lembu jantan yang dikenali untuk menghasilkan susu yang lebih kaya dan kental. Carian Google yang cepat mendedahkan bahawa banyak peternak yang dimiliki keluarga yang lebih kecil di seluruh AS menggunakan proses pasteurisasi tong dan bahawa susu itu lebih murah (seperti kebanyakan perkara!) Daripada di sini.

Berkaitan: Sains Makanan: Apa yang Berurusan dengan Pengecutan Ultra?

(Imej: Dana Velden)