Kadang-kadang perkara paling mudah adalah yang terbaik. Ini terutama berlaku pada hujung musim panas, apabila tomato, terung, dan sayur-sayuran lewat yang akhirnya menjadi perdana mereka. Makan malam yang cepat boleh terdiri daripada sangat sedikit selain sayur-sayuran segar, berasap dan panas dari panggangan. Berikut adalah cara kami memasak karunia kebun kami sendiri.

Ini adalah hidangan makan malam yang ringkas, namun begitu mewah. Kami menghirup beberapa terung, kemudian merendam kepingan seketika dalam perapian minyak zaitun dan cuka madu. Kami menampar mereka di atas panggangan sehingga mereka tidak menonjol dan berasap, kemudian mendahului mereka dengan kemusnahan keju kambing dan potongan tomato dan herba yang cepat. Dihidangkan dengan roti, ini merupakan hidangan utama yang memuaskan, atau anda boleh menghidangkannya sebagai salad atau pembuka selera.

Ini begitu cepat dan mudah, jika anda mempunyai grill. Dan sebenarnya, walaupun anda tidak mempunyai panggangan, anda boleh melakukan ini! Hanya gunakan kuali besi atau kuali gril di atas api yang tinggi.


Terung bakar di atas dengan Keju Kambing dan Tomato

Berkhidmat 2

 • 2

  telur sederhana *

 • 1/3 cawan

  minyak zaitun

 • 1 1/2 sudu

  cuka balsamic madu ATAU 1 sudu balsamic cuka dan secubit gula

 • 3

  tomato sederhana, cincang halus

 • 1

  batang pasli Itali, daun sahaja, cincang

 • Kunyit segar kecil, dicincang

 • Garam dan lada

 • 4 auns

  keju kambing, runtuh

Potonglah terung ke dalam bulat kira-kira 3/4 inci tebal. Garam dengan ringan dan diketepikan. Panaskan panggangan grill (atau pan grill) ke suhu tinggi.

Pukul bersama minyak zaitun dan cuka dan ringankan irisan terung sehingga setiap lembab dengan minyak. Letakkannya di grill dan penutup yang dipanaskan. Masak, beralih separuh melalui, selama 8-10 minit, atau sehingga mereka menjadi lembut seperti yang anda suka.

Sementara itu, masukkan tomato cincang dengan herba cincang dan campurkan hanya sedikit garam dan lada secukup rasa.

Dalam beberapa minit terakhir memasak, taburkan setiap keping terung dengan beberapa keping keju kambing dan masak supaya keju mula melembutkan. Keluarkan kepingan, top dengan campuran tomato, dan sajikan!

Nota Resipi

* Terung bayi, atau terung Asia yang panjang kurus, adalah yang terbaik, tetapi terung dunia yang berwarna ungu akan dilakukan.

Berkaitan: Tinjauan Resipi: Caviar Terung Panggang dari Makanan Yang Baik

(Imej: Faith Durand)