(Kredit imej: Brent Hofacker / Shutterstock)

Layer beberapa daging, mungkin beberapa keju, penyebaran, dan topping kegemaran anda antara dua keping roti dan anda punya sandwich sendiri. Tukar roti itu untuk roti yang panjang, tebal (lebih lama, lebih baik) dan anda mempunyai sesuatu yang lain sepenuhnya. Ini tidak hanya sandwic – itu sesuatu yang jauh lebih besar.

Walau bagaimanapun, apa yang dipanggil itu, itu satu perkara yang lain. Hoagie, sub, grinder – apa kesepakatan dengan semua nama ini untuk makanan yang agak mudah?

Nama apa yang anda tahu sandwic ini?

Bergantung pada tempat anda tinggal, anda mungkin tahu sandwic ini yang panjang dan dibungkus sebagai sub, hoagie, pahlawan, atau penggiling. Atau mungkin ada nama lain yang anda kenal dengan: blimp, zeppelin, torpedo, spuckie, pengebom, atau Dagwood, mungkin? Walaupun nama-nama ini merujuk kepada jenis sandwic umum yang sama, masing-masing mempunyai asal-usul dan nuansa tersendiri yang membezakannya.

Subs

Berkembang di utara New Jersey, saya tahu sandwic ini – bertimbun tinggi dengan daging, keju, perlengkapan, dan pakaian – dengan satu nama: satu sub. Berkhidmat dalam roll Itali panjang di mana saja dari enam inci hingga enam kaki, sandwic ini dinamakan sempena kemiripan kapal selam.

“Sub” mungkin nama yang paling banyak digunakan untuk jenis sandwich sejuk ini. Sama ada anda berada di utara, selatan, pantai timur, pantai barat, atau midwest, anda mungkin menggunakan istilah ini sebelum ini. (Atau sekurang-kurangnya, anda pernah mendengarnya.)

Hoagies

Melangkah ke kolej di Pennsylvania mengajar saya bahawa orang dari Philadelphia dan South Jersey bersikeras memanggil sandwic ini “hoagie.” Seperti sub, hoagies juga disajikan sejuk, tetapi mempunyai persatuan yang lebih kuat dengan budaya Itali-Amerika.

Terdapat beberapa teori yang mengelilingi asal nama sandwic ini. Salah satu kegemaran saya ialah sandwic ini mendapat nama mereka dari populariti di kalangan pendatang Itali yang bekerja di Philadelphia Navy Yard, sekali dikenali sebagai Hog Island. Pekerja-pekerja ini dikenali sebagai “hoggies,” yang akhirnya menjadi “hoagies”.

Heroes

Variasi sandwic ini berasal dari New York City, dan nampaknya paling serba boleh. Ia menggunakan pelbagai tampalan yang berbeza melampaui daging dan keju, dan boleh dihidangkan hangat atau sejuk.

Penjelasan yang menggembirakan ialah nama itu membayangkan usaha wiraat yang diperlukan untuk benar-benar memakan sandwic ini.

Pengisar

Variasi sandwic ini terkenal di kalangan New Englanders, dan boleh dihidangkan hangat atau sejuk. Daripada pemotongan dan keju sejuk, anda juga boleh mencari penggiling yang dipenuhi dengan bebola daging atau dada ayam yang dihiris.

Satu teori ialah sandwic yang panjang ini mendapat nama mereka kerana mereka memerlukan banyak pengisaran atau pengunyah.

Apa yang anda panggil sandwic jenis ini?