(Kredit imej: Melissa Ryan)

Daripada, “Serius kotor, tetapi saya perlu tahu,” kategori soalan memasak, kita ada: Adakah itu pecah kemerahan yang benar-benar … darah? Adakah telur saya selamat untuk dimakan? Bagaimana pula dengannya??

Mari letakkan beberapa kebimbangan ini untuk berehat. Inilah tempat darah adalah semua.

Kenapa Ada Tempat Darah?

Ya, tempat darah sememangnya tempat darah. Tetapi bukan hasil daripada telur yang tidak baik atau juga petunjuk telur yang disenyawakan – itu hasil daripada kapilari pecah di ovari ayam atau dalam kantung kuning telur. Ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk umur ayam dan dietnya, tetapi bukan tanda bahawa ayam itu tidak sihat atau telah dianiaya dengan cara apa pun. Pendek kata: Tompok darah tidak sedap dipandang, tetapi ia juga normal.

Bagaimana Common Adakah Darah Spots?

Ia juga jarang bagi kita untuk mendapatkan telur dengan tempat darah. Semua telur komersial diimbas dan disusun dengan “candling,” yang melibatkan cahaya menerangi cangkang untuk melihat cacat. Kebanyakan telur dengan bintik-bintik darah disusun dengan proses ini, tetapi beberapa melalui. Sekiranya anda mempunyai ayam anda sendiri atau membeli telur dari sebuah ladang, anda boleh mendapatkan beberapa dengan darah dari semasa ke semasa.

Apa yang Harus Anda Lakukan Jika Telur Mempunyai Tempat Darah?

Tompok darah tidak bermakna anda perlu melemparkan telur, walaupun. Lembaga Telur Amerika mengatakan bahawa telur ini benar-benar selamat dimakan. Sekiranya tempat darah mengganggu anda, bungkusnya dengan hujung pisau dan teruskan dengan sarapan pagi.