(Kredit imej: Kelli Foster)

Berapakah perbezaannya dengan menggunakan beras yang sungguh betul apabila memasak nasi goreng? Berapa kesannya terhadap proses memasak, dan yang lebih penting, ada di sana benar-benar perbezaan ketara dalam rasa? Saya memutuskan untuk mengetahui dengan memasak dua kelompok beras goreng secara bersebelahan – satu yang dibuat dengan nasi putih lama dan satu dengan nasi putih yang baru dimasak.

Petua Asal

Nasi goreng yang benar-benar baik dicirikan dengan mempunyai bijian yang berbeza dan kenyal, dan cara terbaik untuk mencapai tekstur ini adalah dengan menggunakan padi sisa sejuk.

Ini tip-tip bercakap tentang memasak nasi sekurang-kurangnya satu hari lebih awal daripada masa dan penyejuk (atau bahkan beku) sehingga anda sudah siap untuk memasak nasi goreng. Langkah tambahan ini membantu mengeringkan bijirin untuk memberikan nasi goreng anda tekstur yang baik.

Baca Lagi: Kenapa Day-Old Nasi Menjadikan Nasi Goreng Terbaik

(Kredit imej: Kelli Foster)

Kaedah Ujian

Dalam menguji hujung ini, saya ingin membandingkan bagaimana menggunakan sisa berbanding nasi yang baru dimasak memengaruhi proses memasak, serta rasa dan tekstur nasi goreng yang dimasak.

Walaupun anda boleh menggunakan pelbagai jenis beras untuk membuat nasi goreng, saya terjebak dengan nasi putih panjang. Saya memasak satu kumpulan beras, dan kemudian disimpan di dalam peti sejuk untuk hari berikutnya.

Baca Lagi: Cara Masak Nasi di Kompor

Keesokan harinya, saya memasak satu kumpulan beras putih yang kedua, menggunakan kaedah memasak yang sama. Saya merancang untuk mengikuti resipi Kitchn untuk nasi goreng, dan menyediakan bahan-bahan yang cukup untuk dua kelompok.

Saya memasak nasi goreng pertama menggunakan nasi sisa sejuk yang dimasak hari sebelumnya. Sejurus selepas itu, saya memasak satu kumpulan nasi goreng kedua menggunakan nasi putih yang baru dimasak.

Baca Lagi: Bagaimana Membuat Nasi Goreng

(Kredit imej: Kelli Foster)

Keputusan

Saya telah memasak nasi goreng menggunakan beras sehari (ketika saya mempunyai pandangan jauh untuk merancang ke depan) dan kali lain menggunakan nasi yang baru dimasak, tetapi tidak pernah kedua-duanya pada masa yang sama dalam ujian kepala-ke-kepala, jadi itu benar-benar menarik untuk melihat dan rasa masing-masing kelompok secara berturut-turut. Walaupun ia sedikit, terdapat perbezaan ketara antara nasi goreng yang dimasak dengan nasi yang sisa dan yang dibuat dengan nasi yang baru dimasak.

Nasi sisa sudah mempunyai kelebihan pada permulaan memasak: Ia lebih kering dan kurang berkarbonat, dengan tekstur yang lebih kukuh berbanding beras yang baru dimasak. Walaupun dalam beberapa minit ia dimasak dalam kuali, nasi yang baru dimasak seolah-olah mendapat gebu dan lebih melekit daripada batch yang dimasak dengan nasi yang sisa, yang mengekalkan tekstur tegasnya. Ini juga dijalankan dalam plat terakhir beras nasi. Kumpulan yang dimasak dengan nasi yang sisa sedikit lebih tegas dan mempunyai gigitan yang lebih baik daripada yang dibuat dengan nasi yang baru dimasak, yang ternyata agak lembut dan lebih berbuih bersama.

Nota Akhir

Walaupun perbezaan antara menggunakan sisa dan beras yang baru dimasak untuk membuat nasi goreng sedikit, ia pasti nyata. Jika anda ingin memastikan anda siap apabila keinginan nasi goreng anda, pertaruhan terbaik adalah membuat periuk nasi dan kemudian membekukannya untuk kemudian.