Cara Membuat Stok Ayam di dalam Cooker Slow

(Kredit imej: Emma Christensen)

Ayam, daging lembu, sayur-sayuran, atau ikan – stok buatan sendiri adalah ruji yang berguna kerana ia berfungsi sebagai asas untuk banyak resipi yang kita cintai. Tetapi kita selalu diajar bahawa stok sepatutnya jelas dan bebas daripada ketidaksempurnaan mendung, yang sering lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Jadi bagaimana jika saham anda berubah mendung? Adakah ia benar-benar penting?

Rasa Apa Itu Perkara

Pada penghujung hari, apa yang benar-benar penting adalah bagaimana citarasa saham anda – bukan cara ia kelihatan – jadi tidak mengapa jika stok anda berubah mendung. Walaupun ia mungkin tidak kelihatan sempurna, cloudiness tidak menjejaskan rasa keseluruhan stok. Lagipun, kami sedang memasak di dapur kami sendiri, tidak bekerja di restoran di restoran.

Inilah Mengapa Saham Anda Mendung

Terdapat beberapa sebab mengapa stok anda mungkin berubah mendung. Secara umumnya, ciri-ciri stok mendung hanya disebabkan kekotoran atau zarah dalam stok.

Stok harus selalu dimulakan dengan air sejuk dan dimasak, ditemui, di renyah, tanpa pernah sampai mendidih penuh. Sekiranya stok mendidih, beberapa lemak akan mengemulsi ke dalam cecair, yang boleh menyebabkannya mendung. Satu lagi sebab untuk mendung adalah bahawa stok tidak tegang dengan baik atau sama sekali.

Inilah Cara Anda Boleh Betulkan

Untuk mengelakkan stok buatan sendiri menjadi mendung di tempat pertama, selalu bermula dengan air sejuk, tanpa mengira jenis stok yang anda buat. Pastikan tidak menghidupkan haba terlalu tinggi untuk mengelakkan stok dari mencapai mendidih semasa memasak. Ini adalah langkah pencegahan yang baik untuk menjaga kekotoran, seperti kepingan kecil ramuan atau lemak, daripada mengaitkan stok.

Sekiranya stok menjadi berawan, cara terbaik untuk membuang kekotoran adalah dengan menerkamnya. Gunakan penapis mata halus, dan pertimbangkan untuk melapisi kain dengan kemeja untuk menangkap lebih banyak zarah makanan dan bit lemak.

Tetapi sebenarnya, melainkan jika anda membuat konsim atau resipi lain yang memerlukan stok yang kelihatan bersih, tidak mengapa jika stok anda sedikit mendung. Kelihatannya tidak segalanya – sup, rebus, atau braise anda akan terasa baik dan rasa enak.

Buat Saham Homemade

  • Cara Membuat Stok Ayam di dalam Cooker Slow
  • Cara Membuat Stok Ayam di dalam Periuk Tekanan
  • Cara Membuat Stok Sayuran
  • Resipi: Stok Sayur Panggang
  • Resipi: Stok Kerang