(Kredit imej: Kelli Foster)

Bagaimanakah anda menyimpan telur anda di dalam peti sejuk? Adakah anda tetap dengan kadbod, atau biarkan mereka longgar dalam mangkuk atau dulang cantik?

Sekiranya anda memotong karton dan menyimpan telur anda di dalam mangkuk atau jenis bekas terbuka, terdedah kepada item lain di dalam peti sejuk, sudah tiba masanya untuk memikirkan semula strategi anda.

Telur harus sentiasa disimpan dalam karton mereka.

Semasa mengatur telur anda dalam dulang cantik atau kendi yang datang dengan peti sejuk anda mungkin kelihatan cantik, ada cara yang lebih baik untuk menyimpan telur anda.

Apabila disimpan di dalam bekas terbuka, bau dari bahan makanan lain di dalam peti sejuk boleh meresap melalui shell nipis telus yang terdedah. Karton adalah cara paling mudah untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku.

Selain bertindak sebagai baju perisai, menghalang lebam dan pecah, karton itu melindungi telur dari menyerap bau dan rasa yang kuat dari makanan lain di dalam peti sejuk. Dan, sudah tentu, ada yang tarikh terbaik – peringatan kesegaran – dicetak pada kadbod.

Adakah anda menyimpan telur anda di dalam kadbod?