Tiada peraturan yang mengatakan anda tidak boleh Minum wain merah anda sejuk ke tulang tannicnya pada suhu peti sejuk (sekitar 40 ° F), atau suhu bilik merah tidak sempurna – walaupun jika adalah musim panas dan anda tidak mempunyai AC. Yang mengatakan, terdapat suhu yang sesuai untuk minum merah anda, dan untuk kebanyakan suhu bilik bawah tanah itu, atau sekitar 55 ° F hingga 60 ° F. Pada suhu itu, warna merah anda akan terbuka untuk menunjukkan diri anda yang terbaik.

Jadi bagaimana anda mencapai suhu yang tidak terlalu panas, tidak terlalu sejuk, tetapi betul? Berikut adalah tiga peraturan untuk menyejukkan wain merah anda, Goldilocks.

Kaedah # 1: Stick It in the Fridge

Cara paling mudah untuk mengeluarkan wain merah terbaik di rumah ialah membuang botol di dalam peti sejuk sebelum berkhidmat. Oleh kerana peti sejuk purata hanya 40 ° F, ia tidak mengambil masa yang panjang untuk mendapatkan kemerahan dari beruap hingga ke kesempurnaan, kesempurnaan aromatik. Kira-kira satu jam di dalam peti sejuk, atau hanya 15 minit di dalam peti sejuk, mengambil kebanyakan wain dari suhu bilik hingga ke kemuliaan suhu bilik bawah tanah.

Sekiranya anda terlalu panas, jangan bimbang, kerana mudah untuk membetulkan: “Tetapkan wain di lokasi yang gelap dan sejuk untuk memanaskan sedikit,” kata Jienna Basaldu, pengarah wain Sacramento’s Sutter Club, yang juga memberi amaran terhadap meletakkan mereka dalam cahaya langsung atau panas, yang boleh merosakkan wain.

Basaldu juga mencadangkan melabur dalam peti sejuk wain untuk memastikan merah (dan kulit putih) anda bersedia pada bila-bila masa. Adakah anda bersedia untuk langkah itu? Inilah cara untuk mengetahui.

Peraturan # 2: Bukan Semua Wain Merah Dibuat Sama

Walaupun benar bahawa kebanyakan orang merah paling bahagia dan paling tasti di suhu bilik bawah tanah, beberapa wain suka sedikit lebih panas atau lebih sejuk. Bold merah seperti Zinfandel dan Cabernet Sauvignon adalah yang terbaik di tempat bawah tanah suhu manis. Biarkan mereka di dalam peti sejuk terlalu lama dan tannin firma mereka akan mengetatkan.

Sebaliknya, warna merah terang boleh berdiri untuk masa peti sejuk yang lebih luas. “Merendah rendah tanin, seperti Chinon, Beaujolais, dan Burgundy Merah adalah beberapa merah yang saya suka melihat sedikit sejuk,” kata Basaldu. Pinot Noir, Dolcetto, dan Schiava adalah tiga lagi merah untuk berkhidmat sedikit lebih sejuk daripada temp bilik bawah tanah.

Kaedah # 3: Jauhkan Chill Going

Sekarang anda mempunyai wain merah anda pada suhu yang ideal, anda mahu mengekalkannya, yang boleh menjadi cabaran pada musim panas – terutamanya jika anda minum di luar rumah. Gunakan kaca dingin seperti yang anda lakukan untuk bir, atau melemparkan batu kiub atau batu wiski semula ke dalam gelas anda. Ia juga bukanlah penghujatan untuk menuang wain merah kegemaran anda ke atas timbunan ais yang besar. Jika anda suka, lakukannya.

Adakah anda mempunyai lebih banyak petua untuk mencapai nirvana suhu wain? Berkongsi dengan kami dalam ulasan!