Risotto paling tradisional dibuat dengan keju Parmesan, yang diaduk tepat pada akhir memasak untuk tidak hanya meningkatkan kesucian beras tetapi als0 meminjamkan tanda tangannya asin, rasa pedas ke dalam hidangan. Jangan jadi terperangkap dalam “peraturan,” walaupun, kerana risotto adalah salah satu makanan paling fleksibel yang boleh anda buat.

Walaupun tidak ada yang salah dengan Parmesan, kemungkinan keju untuk risotto hampir tidak berkesudahan. Eksperimen dengan pelbagai jenis dan anda akan dengan cepat mengetahui bahawa dunia ruji makanan selesa ini benar-benar tidak mempunyai sempadan. Jadi dengan itu berkata, berikut adalah tujuh keju untuk dicuba.

1. Pecorino Romano

Pecorino Romano semacam sepupu Parmesan. Ia adalah keju keras yang mengalir seperti Parmesan, tetapi kerana ia dibuat daripada susu kambing bukan susu lembu, ia lebih tajam, masin, dan semuanya bersama-sama. Sekiranya anda pernah merasai pasta klasik Romawi cacio e pepe, anda akan memahami sepakan rasa yang disampaikannya.

2. Mascarpone

Sekiranya anda ingin membuat risotto anda lebih berkrim dan kaya, sebutan mascarpone adalah jawapannya. Keju boleh dimasak adalah sebagai mentega dan luxe kerana ia datang. Ia tidak akan menambah rasa asin yang lain akan menjadi keju, jadi sebaiknya menggunakannya dalam kombinasi dengan Parm klasik.

3. Mozzarella

Sama ada mozzarella dicincang atau mozzarella segar berfungsi, tetapi saya mempunyai keutamaan untuk yang terakhir. Ambil bola yang besar dari bahan-bahan segar, masukkan ke dalam kubus, dan adukkan kiub ke dalam risotto anda sebelum berkhidmat. Kiub akan mencairkan cukup untuk memberi anda keju mulia yang menarik, tetapi mereka masih akan mengekalkan beberapa bentuknya supaya anda mempunyai sedikit tekstur.

Berkaitan: 9 Jenis Mozzarella untuk Pergi Dengan Tomato

Apa yang Berurusan dengan Keju Sharhed Cheddar?

(Kredit imej: Christine Gallary)

4. Sharp Cheddar

Walaupun ia bukan bahasa Itali, kecenderungan cheddar orang ramai sukar untuk diabaikan. Cheddar cair dengan baik, dan jika anda memilih untuk pelbagai tajam, ia juga memberikan kelebihan yang bagus. Sama ada cheddar putih atau kuning akan berfungsi – hanya tahu yang kedua akan meminjamkan warna kuning ke dalam hidangan untuk menjadikannya mengingatkan mac dan keju klasik (yang tidak semestinya sesuatu yang buruk).

5. Taleggio

Taleggio mempunyai wataknya yang tersendiri – ia lebih keras dan tegas bau. Ini bermakna ia mungkin bukan untuk semua orang, tetapi jika anda (suka saya) memuakkan keju yang kuat, ia akan menjadi cinta pada mulut pertama. Anda akan mahu mengurangkan kulit tebal sebelum menggunakannya. Kerana keju ini terlalu lembut untuk memar, dadu ke dalam kiub kecil atau potong nipis dan kacau dengan cara itu.

Berkaitan: Anggur dan Taleggio Flatbread

6. Fontina

Jika Taleggio berbunyi sedikit terlalu kuat untuk rasa anda, beri percakapan Fontina. Keju separa lembut adalah versi tunduk yang cair seperti mimpi dan hanya sentuhan funk untuk menjaga sesuatu yang menarik. Ia boleh diparut dengan meninggalkan, dan sisa-sisa yang indah dalam segala-galanya dari casseroles hingga frittatas.

7. Gruyére

Keju ini adalah sama dalam tekstur kepada Fontina tetapi lebih sihat dan lebih mentega dalam rasa. Ia adalah salah satu pilihan yang paling klasik untuk sup bawang Perancis jika itu adalah petunjuk faktor krim, melty.

Adakah anda mempunyai keju kegemaran untuk menggunakan risotto?