Prosciutto Arugula Pizza

Oleh itu, anda mempunyai malam pizza secara teratur dan sekarang anda memerlukan sebotol anggur untuk pergi dengan nombor daging pencinta itu. Selama bertahun-tahun saya telah menemui sebilangan gaya wain yang cuba dan dipercayai yang telah menguji masa sebagai rakan pizza sempurna. Berikut adalah tujuh untuk mengetahui!

Merah atau putih?
Pemprosesan secara tradisional bermaksud asas adunan yang nipis dan renyang dengan dua bahan utama: sos tomato dan keju cair. Wain terbaik untuk pizza mengambil kira bahan-bahan ini. Walaupun wain putih penuh lemak, dan juga Champagne atau wain berkilauan, boleh menjadi lazat dengan pizza yang betul, secara amnya anda melihat wain merah. Pizza, tanpa menghiraukan topping, selalu menjadi harga yang bersahaja dan besar yang lebih suka dengan warna merah.

Ketumpatan tinggi + Tannin sederhana
Warna yang diputuskan, perkara seterusnya untuk mengambil kira adalah lemak dalam keju cair. Untuk membezakannya, anda memerlukan wain dengan keasidan yang tinggi dan tinggi. Kemudian tomato. Kerana tomato tinggi dalam keasidan, anda memerlukan wain asid yang agak tinggi. Elakkan merah yang tinggi tanin, kerana kombinasi rasa tomato dan banyak tanin boleh cukup logam.

Saya juga suka wain untuk mempunyai banyak perisa buah-buahan yang berair, serta dimensi yang sihat / bersifat tanah, untuk membantu mengeluarkan perisa bukan hanya pada topping tetapi juga dari asas doh renyah.

Lima Projek 1-Minit Yang Akan Menukar Cara Anda Merasa Wain

Itali: The Motherland of Pizza Wines
Tidak menghairankan bahawa sumber beberapa wain pizza terbaik juga merupakan rumah pizza. Anggur merah Itali terkenal kerana keasidannya yang tinggi. Memandangkan jumlah anggur yang tidak tertandingi yang ditanam di Itali, dan jumlah hidangan berasaskan tomato yang mereka makan, adalah mudah untuk mencari pelbagai anggur merah yang sederhana di depan tanin.

Tetapi ia tidak adil (dan terlalu mudah) untuk hanya menganggap Itali ketika mencari wain pizza yang baik, jadi saya telah menyebarkan sayap saya dan kelihatan lebih jauh.

Pizza dengan Lada Merah Panggang, Sosej & Keju Jack

7 Wain Besar untuk Minum dengan Pizza

Walaupun tidak menyeluruh, pada pendapat saya wain berikut akan dipasangkan dengan baik dengan mana-mana pizza.

1. Barbera d’Asti atau Barbera d’Alba, Piedmont: Itali

Barbera adalah wain pertama yang teringat ketika saya memikirkan pizza. Dari Piedmont di Itali Utara, Alba dan Asti adalah dua komune yang ditandatangani untuk Barbera. Barbera terkenal kerana keasidan yang tinggi dan tanin rendah. Wain Barbera sangat berair dan dibungkus dengan rasa ceri-berry. Pergi untuk versi yang lebih mudah, buah unoaked.

Saya tidak boleh bersetuju bahawa Barbera adalah wain pizza sempurna. Ia hampir selalu memilih saya, yang menjadikannya agak mudah untuk membeli malam pizza mingguan buatan sendiri saya. Kesederhanaan wain bermakna ia boleh bekerja dengan hampir semua topping kegemaran anda dan sejak ia bertubuh sederhana, dengan tanin rendah dan juiciness cukup untuk membuat anda kembali untuk menghirup lain, ia tidak akan mengalahkan makan malam. Belum lagi, mudah dicari dan harga terjangkau.

– Sheela, Penolong Editor Makanan

Baca lebih lanjut: Ini Adakah Wain Saya Sentiasa Minum dengan Pizza

2. Ceresuolo di Vittoria DOCG, Sicily: Itali

Sicily adalah rantau yang sangat diabaikan apabila ia berkaitan dengan wain berkualiti. Ia adalah sumber buah merah yang meriah, yang terbuat dari campuran Nero d’Avola dan Frappato. Frappato, yang lebih ringan dari kedua-dua buah anggur, menambah kecerahan, ringan, dan minyak wangi serta catatan permainan yang gurih.

3. Chianti DOCG, Tuscany: Itali

Tidak perlu menujukan gaya Classico yang lebih berat – hanya lurus, secara langsung Chianti adalah rakan pizza semulajadi. Dibuat dari Sangiovese, sederhana Chianti kurang pekat dan kurang tannic daripada kakaknya Classico. Biasanya tidak orak atau sangat ringan, wain cenderung menjadi juicier dan ringan – sempurna dengan pizza anda.

4. Beaujolais Villages atau Mâcon Rouge: Perancis

Walaupun saya dapat dengan mudah tinggal di Itali, dengan begitu banyak anggur yang mesra pizza, saya merayap ke barat ke Perancis dan khususnya kepada anggur Gamay. Beaujolais, Macon, dan Anjou (Loire) adalah sumber yang hebat, buah anggur Gamay yang segar, ringan hingga menengah, buah-buahan. Wain Gamay juga mempunyai kebomian yang lazat, yang lain ditambah apabila makan pizza.

5. Blaufranckish: Austria

Jangan biarkan namanya mematikan anda. Sepanjang lima tahun yang lalu, Austria telah mencapai kemajuan besar dengan wain merahnya. Blaufranckish, varieti hitam asli, adalah mengenai buah – buah bramble, ceri hitam, dan plum – dengan tannin yang cukup tetapi lembut. Ia adalah satu tambahan baru-baru ini untuk senarai wain pizza saya.

6. Zinfandel, California: Amerika Syarikat

Di seberang Atlantik dan Amerika Syarikat ke California, anda akan dapati Zinfandel yang kami sayangi. Walau bagaimanapun, satu kaveat: Elakkan gaya blockbuster, gaya penuh lemak, sangat diekstraksi (dan mahal) apabila mempunyai pizza. Sebaliknya cari buah fruitier, wain sederhana yang tidak matang (atau ringan oak). Zinfandel mudah pada yang terbaik adalah juicy, hanya sederhana tannic, dan dibungkus dengan buah-buahan biru, hitam, dan merah yang liar dan berair.

7. Lambrusco, Emilia-Romagna: Itali

Saya hanya perlu menambah satu lagi ke senarai. Wain merah berkilau ini mungkin bukan perkara pertama yang masuk ke dalam fikiran apabila anda berfikir tentang apa yang harus diminum dengan pizza, tetapi ia sepatutnya. Gelembung membantu membersihkan mulut anda semua kekayaan cheesy yang biasanya datang dengan pizza, dan kerana ia disajikan sejuk ia juga menyegarkan menyegarkan. Pastikan anda pergi dengan sebotol yang dibuat dalam gaya kering (secco). – Sheela, Penolong Editor Makanan

Pilihan 6 Wain Mary untuk Pizza

  • Oddero Barbera d’Alba, Piedmont, Itali, $ 17
  • Planeta Ceresuolo di Vittoria DOCG, Sicily, $ 20
  • Frescobaldi, Chianti “Castiglion,” $ 15
  • JP Brun, Domaine de Terres Dorees, Beaujolais L’Ancien Vieilles Vignes, $ 17
  • Heinrich Blaufranckish, Burgenland, Austria, $ 16
  • Ravenswood, County Sonoma, Old Vine Zinfandel, $ 18

Pasangan pizza gembira! Apa kombinasi piza-anggur kegemaran anda?

Mary Gorman-McAdams, MW (Master of Wine), adalah pendidik wain yang berpangkalan di New York, penulis bebas, dan perunding.