Kami pengetinan, anda pengetinan, hampir semua orang mengalir pada hari ini. Dan kami fikir itu cukup hebat. Tetapi sebelum anda mengisi dapur anda dengan balang kaca panas dan pound tomato, kami mempunyai beberapa petua orang dalam yang mungkin hanya membuat sesi pengambilan seterusnya anda menjadi lebih lancar.

Marisa McClellan dari Makanan dalam Jars menunjukkan jam aprikot.

Beberapa minggu yang lalu, saya mempunyai keistimewaan yang sangat gembira untuk menghadiri salah satu kelas pengetinan Marisa McClellan semasa lawatan untuk buku yang baru dikeluarkan, Makanan di dalam balang. (Kami memaparkan Marisa di The Kitchn pada bulan Jun dengan satu siri jawatan tetamu pada pengetinan kecil.) Beliau berkongsi beberapa tips pengetinan semasa kelas dua jam yang saya tidak pernah dengar sebelumnya, dan membersihkan beberapa misteri. Biar saya ceritakan, tidak ada yang seperti belajar dari pakar!

Gunakan cawan ukur apabila mengisi balang untuk menghapuskan tekaan. (Kami terlupa untuk meletakkan cincin untuk menjaga rim bersih sebelum mengisi ini!)

Isikan Jars dengan Rings On

Tetapi jelas, dengan penutup off, seperti dalam imej teratas. Ini menjadikan rim bersih semasa anda mengisi balang, dan menjimatkan kerumitan menyeka mereka kemudian.

Gunakan Piala Mengukur Ketika Mengisi Bekas

Ini hanya membuat keseluruhan proses menjadi lebih cepat dan lancar. Jika anda mengisi balang pint dan menggunakan sudu satu cawan, anda tahu bahawa dua sudu akan mengisi balang. Senang kacang. Ia menghilangkan tekaan.

Skru Penutup ke bawah “Fingertip Ketat”

Skru penutup sehingga anda mula merasakan ketahanan apabila anda mengetatkan, aka “hujung jari ketat.” Tidak dapat dielakkan, beberapa gelembung udara terperangkap di dalam balang sementara anda mengisi mereka. Jika penutup ditutup dengan ketat, gelembung udara tidak mempunyai cara untuk melarikan diri semasa mandi air panas dan boleh menyebabkan penutupan anda. Meninggalkan cincin dan penutup sedikit longgar membolehkan oksigen melarikan diri tanpa kejadian; penutup akan membentuk meterai mereka sebagai balang sejuk.

Keluarkan Cincin Setelah Jar Telah Dimeteraikan

Hebatnya, anda tidak memerlukan cincin apabila balang telah dimeteraikan. Penutup begitu kuat di sekeliling pinggir balang yang anda boleh mengangkatnya ke udara dengan penutup sahaja! Mengeluarkan cincin yang tidak perlu membebaskan mereka untuk projek-projek pengetinan lain, mengelakkan masalah dengan cincin berkarat semasa penyimpanan, dan membolehkan anda melihat masalah yang berpotensi dengan lebih cepat – jika kebaikan tin telah mula menanam dan mencipta gas, penutup akan langsung dimatikan.

Ujian Bounce untuk Gauging Pectin

Sukar untuk mengetahui berapa banyak buah pektin yang mengandungi, dan dengan itu, berapa banyak yang anda perlu tambah untuk mendapatkan jam untuk ditetapkan dengan betul. Di sinilah ujian melantun masuk. Buah-buahan yang tinggi pektin semulajadi akan mempunyai struktur sel yang lebih tegar dan cenderung melantun apabila anda menjatuhkannya ke meja, seperti blueberries dan blackberry. Buah-buahan yang lebih rendah dalam pektin cenderung menghancurkan, seperti strawberi.

Label Jars dengan Nombor Batch

Bukan sahaja ini membantu menyimpan pantri anda dianjurkan, tetapi jika ada masalah – atau kejayaan yang tidak dijangka! – dengan satu balang, anda tahu mana balang lain yang anda perlu periksa. Ini amat penting jika anda membuat beberapa kumpulan buah atau sayur yang sama sepanjang musim panas.

Adakah anda mengalir musim panas ini? Apa tip dan trik yang anda ambil dari pengalaman pengetinan anda?

Skru penutup pada “hujung ujung jari” untuk membolehkan gelembung udara melarikan diri semasa pemprosesan mandi air panas

Lebih Makanan Di Jars

  • Resipi Canning Kecil-Batch dari Marisa McClellan di The Kitchn
  • Lawati Makanan di dalam Bekas, Blog Marisa
  • Cari Makanan di dalam balang: Memelihara dalam Batch Kecil Bulat Tahun, Buku baru Marisa, di perpustakaan tempatan anda, kedai buku bebas, atau di Amazon.com

Berkaitan: Cara Membuat Peralatan Pengasinan Sendiri

(Imej: Emma Christensen)