(Kredit imej: Christine Gallary)

Selama bertahun-tahun saya bekerja dalam pengurusan runcit semalaman. Waktu kerja yang ganjil adalah kasar untuk bermula, tetapi mempunyai sesuatu yang segar untuk makan tengah hari pada 2 pagi adalah rumit, jadi kami berpaling kepada salad – mereka mudah membuat, cepat membuang bersama, dan sentiasa meninggalkan kami dengan pecah tenaga segar.

Berikut adalah beberapa petua yang saya pelajari di sepanjang jalan untuk membantu anda membuat persiapan dengan pelbagai hidangan makan tengah hari pada hari Ahad. Saya berjanji ia tidak akan membosankan, dan anda akan benar-benar berharap untuk memakannya sepanjang minggu!

(Kredit imej: Christine Gallary)

1. Cuci dan sayur hijau.

Walaupun ia kelihatan jelas untuk mencuci dan memisahkan salad anda, kami tahu betapa menggodanya untuk menyimpan sesuatu dalam pemutar salad. Walaupun tidak ada yang benar-benar salah dengan idea itu, jika kami terlambat, ia sering menghalang kami daripada mengambil makan tengah hari bersama kami.

Kami membasuh dan kering semua sayur-sayuran kami sekaligus, kemudian membahagikannya ke dalam bekas individu. Pastikan anda memilih bekas yang cukup besar untuk menambah topping ke sayuran, dan letakkan tuala kertas di bahagian bawah bekas untuk menyerap apa-apa pemeluwapan yang terbentuk sepanjang minggu dan menyimpan perkara-perkara yang segar segar.

Baca lebih lanjut: Cara Mencuci Lettuce

(Kredit imej: vasi2 / Shutterstock)

2. Prep pelbagai topping.

Kunci untuk makan salad setiap hari adalah untuk tidak makan sama salad setiap hari. Tumpukan pada pelbagai, dan cukupkan setiap topping hanya beberapa, bukan semua, salad. Daripada mencincang lima telur rebus ke atas sayur-sayuran berdaun kami, kami hanya melakukan tiga untuk meninggalkan hari-hari lain yang terbuka untuk sesuatu yang lain.

Langit adalah had untuk topping salad. Sayuran panggang menyampaikan rasa yang hebat, seperti buah-buahan dicincang halus (ditambah kedua-duanya boleh digunakan dalam hidangan lain untuk sarapan atau makan malam). Kacang-kacangan, buah-buahan kering, sayur-sayuran, dan daging cubed atau dihiris juga hebat – apa sahaja keinginan hati anda.

Buat senarai panjang setiap topping yang anda suka dan kemudian pilih beberapa untuk minggu itu (yang juga membuat senarai belanja dan masa persediaan anda lebih mudah).

Baca Lebih Lanjut

  • Tambah Buah-buahan segar ke Salad Hijau
  • Telur Hard-Rebus yang sempurna

3. Simpan topping bersama.

Sama ada anda menggunakan bekas atau beg plastik untuk memegang topping salad anda, kunci kepada perhimpunan cepat pagi adalah mereka semua bersama-sama. Walaupun bekas lebih cepat untuk diakses, beg zip-top dengan mudah boleh diletakkan dalam satu mangkuk, menyimpan semua bahan bersama-sama.

Walaupun ia boleh menggoda untuk mendorong topping salad anda ke bahagian belakang peti sejuk, cuba letakkannya di rak tengah berhampiran bahagian depan. Ini akan menyimpan barang-barang halus dari beku dengan pemeluwapan sedikit yang mungkin. Tambahan pula, ini bermakna anda tidak menggali di belakang daging lama atau di bawah ikan malam tadi untuk mencari apa yang anda perlukan.

(Kredit imej: Christine Gallary)

4. Melabur dalam bekas pembalut kecil.

Berpakaian salad sebelum anda bersedia untuk memakannya hanya memohon untuk kekacauan yang basah, walaupun anda tidak menggunakan banyak. Gunakan bekas yang lebih kecil (kami suka jenis yang dimaksudkan untuk makanan ringan kanak-kanak) untuk memegang jumlah yang tepat untuk berpakaian, sama ada buatan sendiri atau pra-dibuat.

Anda boleh menyimpan sebotol pakaian yang dibeli di dalam peti sejuk di tempat kerja sebagai sandaran, tetapi dengan mengambil pakaian anda sendiri setiap hari, anda boleh mencampur dan memadankan, terutama jika mereka sudah diisi dan menyejukkan di dalam peti sejuk, bersedia untuk pergi.

5. Ingat ia hanya memerlukan masa 60 saat.

Kebanyakan membuat makan tengahari pagi adalah permainan minda. Anda masih kabus dari bangun, bimbang untuk keluar pintu dengan semua yang anda perlukan atau membuat panggilan persidangan 8 pagi ini, jadi apabila anda tidak fikir anda mempunyai masa untuk berhimpun, ingatlah bahawa ia hanya memerlukan masa 60 saat.

Selepas anda menarik bekas hijau dan pilih topping anda, ia mengambil kurang dari seminit untuk melambungkan sedikit segel setiap topping. Dengan pakaian anda semua bersedia untuk pergi, itu semua dia menulis dan anda pergi!

Mengambil masa pada Ahad dan mengikuti proses ini adalah sesuatu yang bernilai masa anda. Ia adalah rutin yang mudah untuk masuk dan yang kami gunakan selama lebih dari tiga tahun yang membuatkan salad kami tidak terlalu rutin atau membosankan. Tambahan pula, jika anda terlupa makan tengah hari anda satu hari, anda sentiasa mempunyai makan malam 60 saat apabila anda pulang ke rumah!

Lebih banyak pada Salad Homemade Besar

  • Buat Jar Besar Pakaian Berpakaian Buatan
  • Cara Membuat Crouton Bawang Putih Cepat di Pembakar
  • Salad Tidak-Sisa Berpakaian dari Jar Mustard

Dikemaskini dari jawatan yang diterbitkan pada bulan April 2010.