Di sini di Kitchn kami percaya bahawa mengawal kewangan anda bermula dengan makanan. Adakah anda ingin menyimpan untuk perjalanan khas? Atau mungkin anda cuba mengurangkan hutang pelajar anda? Menjaga pengawasan rapat belanjawan belanja anda dapat membantu. Menjadi pembeli pintar dan perancang boleh menjimatkan banyak adunan dalam jangka panjang.

Berikut adalah lima petua dan alat pintar untuk menguruskan belanjawan runcit anda.

1. Tentukan belanjawan yang tepat untuk anda dengan kalkulator belanjawan runcit.

Pertama, anda ingin menilai sejauh mana anda sudah membelanjakan bahan makanan untuk isi rumah anda, dan dapatkan idea tentang apa yang anda ingin belanjakan untuk makanan. Kami mengesyorkan kalkulator belanjawan runcit seperti ini, yang berdasarkan Rancangan Makanan Kos Rendah Jabatan Pertanian A.S.. Terdapat juga carta rujukan mudah yang dimodelkan selepas laporan yang sama.

2. Gunakan sistem sampul surat (dan biarkan plastik anda di rumah).

Sekiranya anda baru membuat belanjawan, inilah tempat anda harus bermula. Kaedah belanjawan berasaskan tunai yang cuba dan benar ini melibatkan pemisahan perbelanjaan bulanan anda ke dalam pelbagai sampul surat. Selepas memikirkan berapa banyak yang anda ingin menghabiskan sebulan atau setiap minggu di kedai runcit, simpan jumlah tersebut sebagai wang tunai ke dalam sampul surat yang akan anda ambil dengan anda semasa berada di kedai. Sebaik sahaja anda menghabiskan wang tunai yang anda katakan, itu sahaja. Pastikan anda meninggalkan plastik di rumah untuk menguji seberapa baik anda lakukan.

Untuk cabaran tambahan, gunakan kandungan sampul ini untuk menjamu selera. Walaupun anda mungkin perlu menyimpan lebih banyak wang tunai dalam sampul ini untuk menampung keperluan makan anda, ini boleh membantu anda menilai berapa banyak yang anda belanjakan untuk makan keluar berbanding berapa banyak yang anda belanjakan untuk menyimpan peti sejuk di rumah.

Petua Pro: Untuk cara mudah alih untuk menjejaki kaedah sampul surat anda, berikan Goodbudget muat turun.

3. Muat turun aplikasi belanjawan.

Sekiranya anda memerlukan belanjawan yang sama seperti semasa anda, cuba muat turun salah satu daripada banyak aplikasi belanjawan yang tersedia. Kami menyukai Mint, yang menyegerakkan ke akaun bank anda, membantu anda membuat belanjawan, menjejaki perbelanjaan, dan juga menjilat anda melalui e-mel apabila anda melabur dalam kategori tertentu.

Petua Pro: Pastikan untuk meneroka ciri pada aplikasi perbankan mudah alih anda juga. Anda mungkin mendapati bahawa aplikasi bank anda termasuk bahagian yang menjejaki perbelanjaan anda dalam pelbagai kategori dan membolehkan anda mengedit belanjawan anda sendiri.

4. Merangkul perancangan makan.

Perancangan dan penganggaran makan berjalan lancar. Tidak ada cara yang betul atau salah untuk pelan makan dan semua orang mempunyai sistem yang berbeza, tetapi laman-laman seperti Plan to Eat boleh membantu anda membeli barangan yang anda perlukan dan akan digunakan selama minggu atau bulan untuk makanan yang dimasak di rumah.

Merancang resipi yang dikumpulkan dari web atau dari rumah dan dapatkan senarai membeli-belah anda secara automatik berdasarkan makanan yang telah anda pilih. Senarai beli-belah anda boleh dianjurkan oleh kedai-kedai yang anda suka untuk menyemak imbas; sesetengah orang menggunakan senarai yang dihasilkan secara automatik ini untuk membeli-belah melalui perkhidmatan membeli-belah dalam talian kegemaran mereka, seperti Senarai Klik Kroger.

(Nota: Laman ini adalah perkhidmatan langganan, tetapi cuba percuma selama 30 hari untuk menguji bagaimana ia berfungsi untuk anda.)

5. Gunakan senarai kedai runcit yang boleh dicetak.

Pen dan kertas masih kawan anda. Sama ada anda merancang makan atau tidak, adalah berguna untuk membuat senarai. Sebelum perjalanan ke kedai, isi senarai runcit anda (saya suka menggunakan ini yang boleh dicetak dari Designer Hari) dan jangan lupa meletakkan pen anda di dalam beg anda. Semasa di kedai, tuliskan harga setiap item yang anda pilih dari senarai anda. Ini akan memaklumkan kepada anda barangan dan kos anda.

Luangkan masa untuk menambah senarai anda sebelum menyemak – bagaimana jumlah anda berbanding dengan berapa banyak yang anda ingin belanjakan?

Apakah tip dan alat anggaran terbaik anda? Beri tahu kami di dalam komen!