Sebelum anda benar-benar boleh melaksanakan pelan makan anda, anda perlu memilih resipi yang anda akan masak sepanjang minggu depan. Ini mungkin langkah paling penting dalam perancangan makan. Apabila didekati dengan cara yang tepat untuk anda, resipi yang anda pilih akan membuatkan anda berjaya. Kepada yang tidak dikenali langkah ini dapat merasakan sesuatu yang luar biasa, tetapi saya memberi jaminan kepada anda bahawa ia tidak apabila anda membiarkan strategi ini membimbing cara memilih resipi untuk pelan makan anda.

1. Pilih resipi untuk jenis makanan yang anda perlukan.

Ini terdengar begitu mudah dan jelas, namun apabila fikiran anda berputar dengan komponen perancangan makanan, ia boleh mudah diabaikan. Seperti banyak perkara dalam kehidupan, perancangan makan paling berjaya apabila anda menyimpan perkara yang mudah. Pilih resipi berdasarkan jenis makanan yang anda perlukan. Sibuk minggu depan? Lean pada periuk perlahan untuk makan malam kebanyakannya. Ketat pada masa dan bukan peminat tumpukan hidangan? Bunyi seperti resipi kuali lembapan mungkin sesuai untuk anda. Sama ada makan malam bajet, pilihan vegan, atau makanan dengan potensi membuat pilihan, pilih resipi yang memenuhi keperluan anda.

Sebelum anda pergi mencari resipi, tuliskan senarai apa yang anda mahu resipi lakukan untuk anda. Ia mungkin kelihatan seperti berikut:

 • Saya memerlukan resipi yang boleh saya buat kurang daripada 10 dolar.
 • Saya perlukan resepi yang vegetarian.
 • Saya memerlukan resipi yang mempunyai ubi jalar kerana saya perlu menggunakan yang saya duduk di pantri.
 • Saya memerlukan resipi yang boleh saya buat dalam satu kuali.

Baiklah! Yang mempersempit apa yang anda cari. Kini anda perlu mencari resipi itu. Anda boleh menggunakan tapak seperti kami, sikat melalui Pinterest, atau flip majalah atau buku masakan dengan kriteria anda dalam fikiran. Anda tidak akan membuat senarai fizikal seperti ini setiap kali anda mula mencari resipi, tetapi teknik ini menerangkan cara untuk berfikir. Akhirnya, anda mula melakukan semua ini di kepala anda! Dan anda pasti akan berasa seperti rockstar seperti yang anda lakukan.

Meghan, editor bersekutu kami dan pro-all-around pada perancangan makan, mengambil perkara-perkara ke peringkat seterusnya, merancang resipi pada hari Jumaat dengan koktel. Bunyi seperti cara yang bagus untuk melakukannya, bukan? Dan dengan cara ini, resipi seperti yang kita nyatakan di atas ada – lembaran tepung ubi jalar dan hash hitam.

Cari Inspirasi Resipi

 • 18 Sheet Pan Suppers Ready dalam 30 Minit
 • 23 Resipi Lemah Resipi yang lazat untuk Weekn sibuk
 • 12 Makan Malam Weeknight yang Sihat pada Anggaran
 • 20 Makanan Vegetarian 30-Minit Untuk Pesta Bertenang Sibuk

Cheesy Lentil, Cendawan & Rice Bake

(Kredit imej: Maria Siriano)

2. Pilih makanan yang memberkati anda dengan sisa makanan.

Sama ada matlamat rancangan makan anda adalah untuk memasak makan malam dua atau tiga seminggu, atau anda mempunyai minggu yang sibuk di hadapan, jangan mengabaikan sisa-sisa sebagai sebahagian daripada strategi pelan makan anda. Ini adalah taktik kegemaran saya untuk membeli sendiri beberapa malam untuk memberi makan keluarga saya tanpa perlu bermula dari awal setiap malam. Pilih resepi yang akan meninggalkan anda dengan sisa yang banyak, jadi anda boleh memasak beberapa kali dan masih mempunyai makan malam yang memuaskan setiap malam minggu.

Dapatkan inspirasi: 20 Makan Malam Seminggu Anda Akan Mengasihi Lebih Banyak Lagi Sebagai Penyokong

Cara Memasak Pork Pork Tender & Juicy dalam Oven

(Kredit imej: Emma Christensen)

3. Resipi masak yang anda tahu + satu resipi baru.

Perancangan makan tidak perlu memasak sesuatu yang baru setiap malam minggu ini. Ia mungkin berbunyi bagus, tetapi pada hakikatnya ia sangat menggembirakan dan tidak lestari. Itu tidak bermakna anda harus menolak semua resipi baru untuk semua sama sekali. Bina sebahagian besar pelan makan anda dengan resipi yang anda tahu dan buat sebelum ini, kemudian tambahkan satu resipi baru. Ia akan memastikan setiap minggu berasa baru dan mengembangkan repertoir resepi anda pada masa yang sama.

Tempat untuk bermula: 30 Resipi yang Harus Anda Ketahui oleh Umur 30 Tahun

4. Pilih resepi berdasarkan bahan-bahan biasa.

Taktik ini akan membantu menyimpan senarai runcit anda sedikit lebih pendek, dan mungkin juga membantu anda masuk dalam anggaran mingguan anda. Hanya kerana anda akan menggunakan bahan-bahan yang sama untuk berbilang hidangan tidak bermakna mereka semua rasa sama. Semakan semula bahan-bahan biasa ke dalam makanan dengan profil rasa yang berbeza-beza untuk memastikan makan malam segar. Sebagai contoh, biarkan marinara top pasta anda satu malam dan buat pangkalan untuk shakshuka seterusnya; daging lembu boleh membina taco yang hangat dan juga membuat pakaian hangat untuk menjadikan salad sederhana menjadi hidangan. Saya dapati strategi ini dapat membantu dengan herba.

Pilih Bahan, Cari Resipi

 • 15 Waktu Makan Malam Beef Made Easy dan Delicious
 • 20 Resipi Dibintangi Susu Kelapa
 • 15 Resipi mesra mesra Dibintangi Pasta

5. Masak perkara yang anda mahu makan. Serius.

Matlamat semua strategi ini adalah untuk membantu anda memilih resipi yang akan membantu anda sepanjang minggu ini. Anda boleh memulakan dengan rancangan yang baik – adakah ia berpegang kepada bajet atau makan makanan yang mengambil masa 30 minit atau kurang untuk disediakan – tetapi jika tiada apa-apa pada senarai itu sebenarnya kedengarannya enak, maka rancangan makan anda tidak akan berfungsi. Anda akan tergoda untuk memesan pizza, berhenti di restoran makanan segera, atau makan lengan garam sebagai gantinya. Terdapat tan resipi di luar sana. Anda mungkin perlu meluangkan sedikit masa tambahan yang sesuai untuk anda, tetapi ia berbaloi jika anda masih tidak sabar untuk memakannya pada hari Khamis. Jadi, kami mengatakan yang jelas mengenai perkara ini: Hanya memasak perkara yang anda ingin makan!