(Kredit gambar: Makanan Cinta Langsung)

Jadi, anda telah mengesan segelas ceri serai. Tahniah, ini boleh menjadi satu-satunya perkara. Ceri ayam boleh menjadi rumit untuk mencari; mereka tidak betul-betul bahan kedai runcit. Anda kemungkinan besar akan menemui mereka di pasar petani, atau mungkin jika anda bernasib baik, mereka akan muncul dalam kotak CSA anda. Dan jika anda benar-benar bernasib baik, anda mempunyai beberapa tumbuh di sekitar harta anda.

Tetapi apabila anda menemui ceri kerang, apa bumi yang anda lakukan dengan mereka? Nah, selain pop mereka dalam mulut anda satu demi satu.

Kami mempunyai lima sebab yang hebat dan lezat yang anda akan ingin menikmati beberapa bakul ceri serai musim panas ini.

Apa sebenarnya ceri serai?

Ceri husk, juga biasanya dirujuk sebagai ceri tanah atau tomato husk, adalah buah-buahan oren pucat kecil yang dibungkus sekam seperti keriting kertas. Mereka kelihatan sedikit seperti tomato kecil. Rasa mereka adalah ringan, namun agak manis dan sangat unik. Saya telah mendengar mereka berbanding dengan salib antara tomato dan nanas. Mereka juga agak serupa dengan gooseberry tanjung.

(Kredit imej: Rawmazing)

Rasa manis dan kadang-kadang sedikit tart serai memberi mereka fleksibiliti untuk bekerja dengan begitu banyak cara yang indah dan berbeza.

1. Mengasah tart, kek dan pai anda

Digunakan sendiri atau bercampur dengan buah beri, ceri serai menambah manis untuk pencuci mulut. Mereka hebat dalam kek, pai dan tart.

  • Resipi: Ground Cherry Clafoutis – Chez Us

2. Buat ceri kera memelihara

Ini adalah kegemaran peribadi saya. Ceri kek cawan membuat pengawet yang paling lazat!

  • Resipi: Tempat Cherry Preserves – Panduan Hip Girl untuk Homemaking

3. Up permainan salsa anda

Ceri husk lebih manis daripada tomato, ditambah kepada salsa mereka membuat pujian yang hebat untuk jalapeños pedas dan ketumbar sejuk.

  • Resipi: Ground Cherry Salsa – Live Love Food

4. Mereka hebat dalam salad

Terdapat pelbagai cara untuk menggabungkan ceri serai ke dalam salad. Dan jika anda merasa bermotivasi, pergi langkah tambahan untuk membuat vinaigrette ceri serai!

  • Resipi: Ground Cherry Salad dengan Jicama, Biji Labu dan Ground Cherry Vinaigrette – Rawmazing

5. Puaskan hidangan daging yang lazat dengan sedikit manis

Gunakan ceri sekam seperti yang anda mahu anggur atau malah cranberry untuk menambah sedikit komponen manis untuk makan malam yang gurih anda.

  • Resipi: Sosis Itali Baked dengan Kentang (dan Kucing Husk) – Chef yang Said

Apa cara kegemaran anda untuk memakan ceri kerang?