Saya tunggu sepanjang tahun untuk kedatangan rumpun – ia dengan mudah merupakan satu daripada tanda-tanda musim bunga saya yang paling kegemaran. Namun, seperti yang disayangi, rumpun itu cenderung sedikit difahami. Terdapat banyak misteri di belakang tangkai bunga celery-gloss yang sangat menarik. Inilah yang patut anda ketahui.

1. Rhubarb adalah sayur-sayuran secara teknikal, tetapi juga buah.

Walaupun ia paling sering dipasangkan dengan strawberi, rumpun sebenarnya bukan buah. Ia secara tekal sayuran dan dalam keluarga yang sama seperti kemelut. Di mana ia menjadi membingungkan adalah bahawa pada tahun 1947, sebuah mahkamah New York menyatakan rhubarb sebagai buah kerana ia paling sering dimasak sebagai satu. Jadi ia adalah sejenis sayuran dan buah.

2. Daun beracun.

Daun tumbuhan rhubarb mengandungi paras asid oksisik yang tinggi, yang merupakan sebatian organik yang juga terdapat dalam dakwat, penghilang noda, dan pengilat logam. Sekiranya daun dimakan dalam kuantiti yang banyak, mereka boleh menutup kerongkong anda – jadi dengan jelas memotongnya sebelum menggunakan rhubarb.

Strawberry-Rhubarb Orange Julius

(Kredit imej: Maria Siriano)

3. Adalah OK untuk makan mentah rhubarb.

Hampir setiap resipi yang anda lihat yang melibatkan panggilan rafarb untuk memasaknya, biasanya dengan beberapa gula, kerana ia agak halus dan berasid. Saya mempunyai ingatan zaman kanak-kanak yang membingungkan pada batang mentah di taman kawan saya dan, sementara saya berfikir selama bertahun-tahun saya pasti telah menjadi gila untuk melakukan itu, saya kini menyedari bahawa saya tidak – runcing mentah sebenarnya boleh menjadi lazat!

Apabila nipis atau dicincang dengan nipis, mungkin dengan gula sedikit untuk mencemari gigitan tart, ia boleh menambah masalah serius pada hidangan dan bolt rasa tajam.

4. Ia boleh digunakan dalam kedua-dua hidangan manis dan sedap.

Sukar untuk bermasalah dengan paya rhubarb, runtuh, dan kek, tetapi jangan lupa ia juga hebat dalam masakan yang gurih. Memandangkan ia adalah semulajadi, ia dapat mencerahkan sesuatu seperti daging babi yang direbus dan ladu tomato Selatan.

5. Ia adalah sumber nutrien yang berbeza.

Rhubarb adalah sumber Vitamin K yang hebat (berguna untuk pembekuan darah dan kesihatan tulang) dan serat. Ia juga dikatakan sebagai sumber kalsium yang hebat, tetapi penting untuk menjelaskan ini: Walaupun ia adalah salah satu sumber sayuran kalsium terkaya, dengan satu cangkir yang mengandungi lebih banyak kalsium daripada satu cawan susu, tidak semuanya diserap oleh badan. Hanya kira-kira satu perempat daripada kalsium yang diserap, jadi kalsium bukanlah keuntungan terbesarnya.

5 Resipi Rhubarb Kami Suka

  • Rhubarb Crumble Pie
  • Rusa Rhubarb Royale
  • Ikan Tacos dengan Salsa Rhubarb-Nanas
  • Roubed Rhubarb Clafouti
  • Rhubarb dan Sugar Sugar Skillet Pork Chops