Sup tomato kaya adalah resipi klasik yang disaingi hanya oleh mi mi atau bola matzo dalam nostalgia. Walaupun anda mungkin mempunyai resipi pergi ke, selalu ada perkara yang boleh anda lakukan untuk sup untuk meningkatkan rasa. Untuk sup tomat khususnya, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikannya lebih baik setiap kali.

(Kredit imej: Lauren Volo)

1. Tambah herba.

Ini mungkin tidak mengejutkan, kerana selasih dan tomato adalah seorang yang lazat. Tetapi berfikir di luar basil – rosemary dan thyme boleh menambah earthiness; chives dan parsley mandi di atas menambah selesai segar; walaupun cincang baru dicincang (mungkin dengan beberapa keju feta) boleh menambah pop rasa yang menyegarkan untuk setiap sudu.

Cara Membuat Sup Tomato Creamy

(Kredit imej: Christine Han)

2. Aduk mentega, krim, atau santan.

Saya sentiasa suka menambah percikan sesuatu dengan krim ke sup tomato saya; ia menambah kekayaan dan mulut anda tidak akan pernah mendapat dengan tomat sahaja. Krim mungkin menjadi perkara pertama yang datang ke minda, tetapi mentega dan santan juga boleh menjadi baik. Pokok mentega kecil yang dikocok ke dalam periuk pada akhir memasak boleh membuatkan sup lancar berasa mewah tanpa terlalu memanjakan. Anda mungkin merasakan berbisik kelapa, tetapi santan boleh mempunyai kesan yang sangat serupa.

Cara Terbaik untuk Simpan Paste Tomato (Dan Gunakan Kemudian)

(Kredit imej: Faith Durand)

3. Gunakan pes tomato untuk intensiti.

Untuk rasa tomato yang paling sengit, masukkan beberapa sudu tomato. Untuk memanfaatkannya, tambahkannya ke kuali apabila aromatik seperti bawang dan bawang putih lembut, tetapi sebelum menambah tomato. Biarkan pasta tempurung, kacau kerap, selama beberapa minit, atau sehingga ia menjadi gelap. Pastikan untuk mengikis bahagian bawah periuk dengan sudu kayu sebaik sahaja anda telah menambah tomato dan cecair apa-apa untuk mendapatkan semua bit coklat karat dari bahagian bawah dan dimasukkan ke dalam sup.

Panduan Visual untuk 7 Jenis Utama Tomato Tin

(Kredit imej: Christine Gallary)

4. Gunakan tomato dalam tin untuk konsisten.

Untuk rasa yang paling konsisten, sebaiknya menggunakan tomato dalam tin. Mereka adalah dalam tin manakala segar, yang menjadikan mereka pilihan yang lebih baik daripada tomato mealy yang terdapat semasa musim di luar.

Cara Membuat Sup Tomato Creamy Tanpa Krim: 3 Tips Brilian

(Kredit imej: Dana Velden)

5. Jangan lupa gerimis sebelum berkhidmat.

Ini adalah peluang terakhir untuk menambahkan apa lagi rasa kepada sup – hujan renyai, renungan, atau kacau boleh mengubah keseluruhan dinamik. Sekiranya anda mahukan sup yang berkrim, kacau di creme fraîche, krim masam, atau yoghurt Yunani. Sudu pesto menambah herba, bawang putih, keju, dan kadang-kadang unsur nutty. Malah sebatan cuka balsamic dapat menambahkan momen manis dan tart.