Mango Kombucha

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Oleh kerana sesiapa yang dibangkitkan beberapa kumpulan kombucha dapat membuktikan, ia dapat merasa benar-benar menakutkan ketika anda mulai. Pelajaran dan tip yang paling penting yang dipelajari tentang pembuatan bir kombucha tidak datang daripada membaca berpuluh-puluh artikel (yang saya lakukan) – ia datang dari sebenarnya melalui proses ini lagi dan lagi dan lagi. Daripada semua petua yang saya ambil, inilah yang saya ingini apabila saya mulakan.

1. Ia bukan sains yang tepat.

Kali pertama saya membuat kombucha saya mengikuti arahan kepada surat itu, cuba sedapat mungkin. Apa yang saya ingin saya baru, dan apa yang saya mahu pembuat bir pertama ingat, adalah bahawa pembuatan bir kombucha bukan sains yang tepat. Terdapat banyak pembolehubah dan ruang untuk eksperimen. Akhirnya, ia memikirkan apa yang menjadikan kombucha berperisa terbaik untuk anda. Sama seperti anda memasak, rasa seperti yang anda pergi, dan lebih banyak kumpulan yang anda buat, lebih banyak anda akan belajar apa yang baik untuk anda.

Jadikannya: Bagaimana Membuat Teh Kombucha di Rumah

2. Kumpulan pertama anda mungkin tidak begitu hebat, tetapi yang kedua akan menjadi lebih baik.

Brewing kombucha adalah jenis seperti membuat penkek. Yang pertama biasanya bukan yang terbaik dari kumpulan, tetapi ia membantu anda mengatasi kinks. Ia semacam perkara yang sama dengan kombucha. Membuat batch pertama akan merasa seperti pencapaian yang hebat, tetapi ia mungkin tidak mempunyai keseimbangan rasa atau karburasi yang anda harapkan, yang juga boleh merasakan sedikit kekecewaan. Fikirkan batch pertama sebagai batch pembelajaran, mengetahui orang-orang yang mengikuti akan menjadi lebih baik kerana mereka akan mendapat manfaat daripada apa-apa kesilapan yang anda buat pada yang pertama.

(Kredit imej: Emma Christensen)

3. Labelkan dan tandakan balang, selalu.

Walaupun anda mempunyai ingatan yang hebat, pelabelan dan kencan balang kombucha menjadikan kehidupan lebih mudah. Saya suka berfikir saya mempunyai memori yang baik jadi saya melangkau langkah ini yang pertama (dan mungkin kedua) masa, dan ia tidak mengambil tetapi beberapa hari sebelum saya terlupa tepat ketika saya mula membancuh. Ini langkah kecil tetapi sangat membantu, dan berharap saya bertarikh balang dari get-go.

4. Di mana anda menyimpan kombucha bru anda mungkin mula mencium cuka sedikit.

Ternyata ada peluang yang baik aroma cuka ringan akan mengalir dari almari atau ruang anda menyimpan kombucha anda. Brew kombucha yang lebih lama, teh manis sekali tidak hanya mengambil rasa cuka tetapi juga bau untuk dipadankan. Syukurlah saya tidak menyimpan balang saya di dalam almari dengan pakaian atau kot.

(Kredit imej: Emma Christensen)

5. Scoby mungkin tidak selalu terapung di atas, dan tidak mengapa.

Saya benar-benar ingin seseorang memberitahu saya bahawa scoby mungkin tidak sentiasa terapung di atas balang, dan jika ia berlaku untuk tenggelam ke bawah, berpaling ke tepi, nongkrong di tengah-tengah balang, atau mana-mana yang tidak permukaan Tahap, ini bukan sebab panik. Benar-benar baik untuk scob Anda untuk berkumpul di mana-mana tempat tersebut.