Saya tidak pasti saya pernah menjerit di tempat awam di tempat saya berada di kedai runcit kecil di pinggir Berlin. Saya tidak tahu apa yang dikatakan wanita itu, tetapi ia keluar dari mulutnya dalam satu perenggan yang tidak terputus – dan hakikat bahawa dia berteriak dalam bahasa Jerman hanya membuatnya lebih gila.

Tiada apa yang boleh saya lakukan kecuali berdiri di sana dengan dumbly memegang mangga dan menunggu dia selesai. Rupa-rupanya mangga itu adalah masalah: Saya kemudian mengetahui bahawa beberapa pemilik kedai Jerman melakukan pelanggaran serius kepada sesiapa sahaja yang membantu diri mereka untuk buah-buahan dan sayur-sayuran dan bukan menunggu mereka untuk mengambilnya untuk anda.

Menyerang buah dalam percubaan sesat untuk mencari yang masak adalah nombor satu dalam senarai perkara yang anda perlu berhenti melakukan di bahagian menghasilkan – ya, bahkan di Amerika. Letakkan epal itu – perlahan-lahan! – dan periksa senarai penuh saya-rant.

1. Mengendalikan hasil.

Jika anda dengan lembut menekan bahagian-bahagian mangga di pasar raya tempatan anda, anda mungkin tidak akan menerima akhir penyalahgunaan yang tidak semestinya, tetapi kata kunci dalam kalimat itu adalah perlahan-lahan. Sekiranya anda meninggalkan ibu jari anda pada kiwi, kupaskan persik, atau memerah alpukat sehingga anda boleh meminumnya melalui jerami, anda melakukan kesalahan.

Untuk banyak buah-buahan, warna daging mereka atau bau mereka boleh menjadi tanda yang lebih baik dari kematangan mereka daripada menekan atau memukul mereka. Dan jika anda tidak pasti dengan cara terbaik untuk memilih pemenang, jangan takut untuk keluar dari cara pembeli lain dan Google. (Serius.)

(Kredit imej: Kelli Foster)

2. Memetik batang dari alpukat.

Kami tahu anda yakin anda perlu melakukan ini untuk mengetahui jika buah berpotensi anda sudah masak, tetapi hentikannya. Ror sebenar. Ia mengganggu proses pematangan dan tidak syak lagi menjengkelkan kepada kakitangan jabatan hasil. Sekiranya anda khuatir bahawa alpukat anda adalah underripe, anda boleh membawanya ke rumah dan meletakkannya dalam beg kertas dengan pisang atau mencuba resipi baru yang mungkin lebih sesuai untuk buah yang lebih kuat.

(Kredit imej: Emma Christensen)

3. Membuka semua jagung.

Juga, anda tidak perlu merangkul sekamnya di telinga jagung. Sekam itu sendiri boleh memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang apa yang ada di dalamnya. Sekiranya ia hijau dan lembap, seperti bahagian bawah emoji jagung, anda boleh pergi. Jika sekamnya kering atau rapuh atau mempunyai bau aneh, biarkan mereka di sana.

4. Mengangkat setiap perkara kecil.

Anda tidak memerlukan beg plastik untuk satu item. Dan jika anda pernah meletakkan pisang anda di dalam beg plastik, hanya duduk dan ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang anda lakukan dengan kehidupan anda.

(Kredit imej: Cambria Bold)

5. Membaca tanda harga dengan betul.

Saya akan mengakui bahawa saya telah merosakkan ini pada lebih daripada satu kali, paling baru apabila saya melihat tanda “Cherries $ 3,99” di Whole Foods. Otak saya tidak sedar bahawa ia bermakna $ 3,99 per paun, dan saya juga sama sekali tidak menyedari bahawa beg yang dipenuhi dengan ceri adalah AF berat. (Tetapi siapa di antara kita tidak sengaja membeli buah bernilai $ 20? Siapa saja? Hanya saya? Greaaaat.) Semak harga dengan berhati-hati sebelum anda sampai ke daftar.

Lebih banyak Kitchn’s Silly-but-Needed Rants

  • Cara Betul (dan Sahaja) untuk Memotong Sandwic
  • Kenapa Saya Tidak Akan Beralih ke Dapur Terbuka
  • The Worst Thing Anda Boleh Beli untuk Dapur Anda

Adakah anda mempunyai apa-apa untuk menambah? Apa-apa sahaja yang anda lihat orang yang melakukan di bahagian menghasilkan yang hanya membakar anda? Apa yang awak biasa lakukan? Bincangkan komen di bawah!