(Kredit imej: Emma Christensen)

Pemasak tekanan elektrik adalah salah satu alat yang paling ajaib untuk menyimpan dapur anda; ia membawa makna baru kepada “makanan segera.” Tetapi memasak makanan yang enak bukan satu-satunya tempat periuk tekanan anda bersinar. Peralatan countertop ini juga mempunyai cara dengan pencuci mulut, dan saatnya anda mengenalinya dengan baik.

Sesetengah resipi pencuci mulut semudah menambahkan ramuan ke dalam mangkuk periuk tekanan (berfikir gaya periuk perlahan, tetapi dengan cara memasak lebih cepat). Kemudian ada yang lain yang memasak yang terbaik apabila dibentuk menjadi kuali yang berasingan atau ramekin individu yang diletakkan di dalam periuk.

Sama ada ia menang. Dapur dan ketuhar kekal dan anda akan melihat perlakuan manis yang lazat di sebahagian kecil masa.

1. Puding Beras

Kami menggunakan periuk tekanan kami untuk membuat lebih cepat nasi beras untuk goreng dan hidangan sampingan, jadi hanya masuk akal bahawa kami memanfaatkan ini untuk pencuci mulut juga. Dengan penambahan beberapa bahan tambahan, ubah secawan beras ke puding berasaskan tekanan-periuk cepat.

Dapatkan Resipi: Puding Beras Tekanan Berkuak Beras

2. Cheesecake

Ya, anda juga boleh membuat cheesecake dalam periuk tekanan anda! Dan ia “membakar” kira-kira separuh masa yang diperlukan dalam ketuhar. Cukup pastikan untuk memeriksa saiz periuk tekanan anda sebelum memulakan – anda mungkin perlu menggunakan kuali springform yang lebih kecil.

Dapatkan Resipi: Segera Pot Oreo Cheesecake

3. Crème Brûlée

Pesta makan malam yang istimewa di pesta ini keluar dengan bergaya dan cantik, namun masak dalam beberapa minit.

Dapatkan Resipi: Crème Brûlée dalam Pemasak Tekanan

4. Apel Baked

Mahu melangkau pembuatan pai dan pergi untuk sesuatu yang lebih mudah? Sama ada anda mengisi epal yang dipakainya dengan mengisi manis dan kenyal atau membiarkannya berongga, buah-buahan “dibakar” yang lembut ini akan pecah dengan rasa.

Dapatkan Resipi: Pressure-Cooker “Baked” Apples

5. Puding roti

Berikut adalah cara yang lazat untuk membuat roti lapis untuk bekerja. Hanya apabila ia kelihatan seperti dalam perjalanan keluar, anda boleh mengubah roti itu menjadi puding roti lembut dan lembut.

Dapatkan Resipi: Pressure-Cooker Cranberry Pudding Roti