(Kredit gambar: Rachel Joy Barehl)

Membeli keseluruhan ham untuk Paskah, Krismas, atau acara istimewa adalah salah satu cara yang paling mudah untuk melayani hidangan untuk orang ramai. Walaupun ham sudah dimasak sebelum ini, anda masih boleh menyikatnya dengan sayu buatan sendiri semasa anda memanaskannya untuk menambahkan rasa manis dan menumbuk.

Berikut adalah lima glazes mudah yang boleh anda hancurkan bersama dari kebanyakan bungkus yang dibeli untuk membuat ham anda sendiri!

Mudah Glazes 3-Bahan untuk Ham

Setiap resipi akan membuat kira-kira dua cawan glaze, yang cukup untuk memancarkan ham lapan hingga 10 pon. Pastikan sayu sejuk ke suhu bilik sebelum anda menggunakannya, kerana ia akan menebal kerana ia sejuk. Semua glazes ini boleh dibuat sehingga lima hari lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk.

Untuk menggunakan glazes ini, beri mereka beberapa kali berhampiran dengan akhir masa pembakar ham. Lihat arahan kami untuk membakar sejenis ham di sini:

2 Cara Memasak Ham

  • Bagaimana Untuk Membakar Ham Hamil
  • Bagaimana Untuk Membuat Ham-Glazed Ham di dalam Slow Cooker

1. Bourbon, Molasses, dan Clove Glaze

Ini gabungan yang sangat berperisa molasses melekit, ulas tanah, dan dos yang besar bourbon berapi adalah pasangan yang hebat dengan rasa manis ham.

Pukul 1 1/3 cawan mentega (bukan hitam), 2/3 cawan bourbon, dan 1/2 sudu daun ulas bersama-sama dalam periuk sederhana di atas api sederhana dan masak sehingga mendidih. Teruskan memasak pada reneh yang meriah selama tiga hingga lima minit, sehingga sedikit menebal. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

2. Pineapple, Apricot, dan Glaze Glaze

Daripada meletakkan cincin nanas pada ham, adunan buah dengan mengekalkan aprikot dan halia segar untuk tendangan sedikit tropika yang mempunyai beberapa haba pedas dari halia.

Gabung 1 cawan dihancurkan nanas dalam jus nanas, 1 cawan aprikot mengekalkan, dan 2 sudu kecil halia segar dicincang dalam periuk sederhana di atas api sederhana dan masak sehingga mendidih. Pindahan ke pengisar dan campuran sehingga lancar. Musim rasa dengan garam dan biarkan sejuk hingga suhu bilik.

3. Coklat Gula, Kedelai, dan Bawang Putih

Sos Teriyaki bukan hanya untuk daging lembu atau ayam – cuba versi sederhana ini menyikat ham untuk tendangan yang lebih pedas!

Pukul 1 1/3 cawan dibungkus gula perang ringan, 2/3 cawan kicap, dan 2 cengkih bawang putih yang dicincang bersama-sama dalam periuk sederhana di atas api sederhana dan masak sehingga mendidih. Teruskan memasak pada reneh yang meriah selama tiga hingga lima minit, sehingga sedikit menebal. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

4. Orange and Honey-Mustard Glaze

Walaupun madu dan mustard bersesuaian dengan standard untuk ham, menambah jus oren dan semangat jeruk ke dalam campuran memberikan sayu rasa hebat rasa jeruk, juga.

Pukul 1 1/3 cawan jus oren (ditambah dengan semangat halus buah jeruk, jika anda memerah jus sendiri, anda memerlukan 4 buah jeruk), 1/2 cawan mustard bijirin, dan 1/4 cawan madu bersama dalam periuk sederhana di atas api sederhana dan masak sehingga mendidih. Teruskan memasak pada reneh yang meriah selama tiga hingga lima minit, sehingga sedikit menebal. Biarkan sejuk ke suhu bilik.

5. Peach, Chipotle, dan Cider Cuka Coklat

Selingan ini pada jeli lada menggunakan memelihara keping, chipotles pedas dalam saus adobo untuk panas berasap, dan cuka sari untuk mengelilingi segala-galanya. Jangan lupa dos garam yang baik untuk mengimbangi segala-galanya.

Pukul 1 1/3 cawan memelihara cawan, Cuka cuka 2/3 cawan, 1 sudu kecil dicincang dalam sos adobo, dan Garam halus 1 sudu teh bersama-sama dalam periuk sederhana di atas api sederhana dan masak sehingga mendidih. Teruskan memasak pada reneh yang meriah selama lima minit, sehingga sedikit menebal. Jika campuran mengandungi kepingan besar pic, pindahkan kepada pengisar dan campuran sehingga lancar. Biarkan sejuk ke suhu bilik.