(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Berkembanglah, ibu saya selalu memberitahu saya tentang kacang-kacangan beku ibunya berkhidmat sebagai snek selepas sekolah. Saya fikir cerita sepatutnya membuatkan saya berasa bersyukur untuk irisan epal dan cheddar yang saya dapat di rumah. Tetapi sekarang, dalam usia tiga puluhan saya menyedari bahawa ibu saya (dan ibunya) benar-benar menjadi sesuatu yang jenius.

Kerana walaupun anda mungkin berfikir kacang polong beku sebagai lebih banyak bahan kecemasan – kedua-dua sup barisan akhir dan sup tipu kepala – mereka sebenarnya membuat permulaan yang sempurna untuk makanan ringan yang sangat lazat. Dan inilah petunjuk penjimatan masa: Apabila menggunakan kacang segar, pastikan anda terlebih dahulu memecahkannya. Tetapi jika anda menggunakan kacang-kacangan beku untuk idea-idea ini, anda boleh melangkau langkah menyala dan hanya menetapkan beberapa cawan ke tepi untuk mencairkan, memecahkan mereka apa-apa cecair pencair sebelum digunakan.

(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Kacang Oven-Roasted

Sekali seketika, secawan kacang polong masuk ke dalam panci panas dan panas. Mereka pergi ke dalam ketuhar 400 darjah, dan ketika mereka muncul, satu snek baru dilahirkan: kacang panggang oven. Rempah ini meruncing dalam mulut anda, dan anda boleh rempah dengan apa cara yang anda mahu – tetapi bolehkah saya mencadangkan Sichuan lada, furikake, atau bahkan wasabi tanah? Kemudian, masukkannya ke campuran kacang buatan sendiri, atau hanya makan dengan segenggamnya.

(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Spread Pea dan Yogurt

Jika anda sudah bersedia untuk mengambil snek tengah hari anda ke peringkat seterusnya, anda hanya memerlukan dua bahan: yogurt dan kacang. Ya, itu sahaja; hanya satu lapisan sederhana yogurt tart yang dihiasi dengan garpu garpu-garpu atau dipijar. Tambah gerimis minyak zaitun yang baik, zaitun lemon, dan beberapa herba segar untuk mencerahkan rasa, jika anda memegangnya. Dan jika anda mendapati diri anda dengan beberapa keju burrata yang memukau atau sesuatu yang sama-sama berkrim, teruskan dan tukar bahawa untuk yogurt.

(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Bakar Pea Potstickers

Ini adalah snek yang cepat dan renyah – terutamanya jika anda menggunakan pembungkus wonton yang telah dibuat dan mencairkan kacang beku. Anda boleh menyimpan pengisian yang mudah, hanya dengan campuran kacang polong dan rempah-rempah, atau campuran kacang polong dengan ricotta yang kering (seperti dalam resipi Heidi Swanson ini) untuk sesuatu yang sedikit berkerut dan lebih dekaden. Sekali diisi, anda boleh goreng mereka dalam minyak atau stim mereka (seperti Heidi tidak). Tetapi untuk tujuan snek, saya lebih suka membiarkan ketuhar saya melakukan kerja, membakarnya pada 400 ° F sehingga mereka emas, kira-kira 12 hingga 15 minit.

(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Meatballs Mini Pea Quinoa

Satu cawan yang dimasak quinoa + satu cawan pureed kacang + satu telur = satu snek yang hebat. Hanya campuran bahan-bahan ini bersama-sama, tambah beberapa rempah ratus (dan sedikit Parmesan jika anda memilikinya), dan bentuk bebola mini, meletakkannya dalam satu lapisan pada lembaran pembakar kertas yang dipagari. Bakar bebola kacang pea dan quinoa pada suhu 400 ° F sehingga teguh, kira-kira 20 minit. Kemudian nikmati sementara hangat dengan sedikit yogurt dip. Simpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga seminggu dan panaskan semula (atau tidak!) Sebelum menikmati.

(Kredit gambar: Jessica Goldman Foung)

Pea Pakoras

Sekiranya anda mengidam sesuatu yang digoreng, tetapi dengan sengaja memelihara perkara-perkara yang lebih ringan dan sihat, maka berikan ini pakoras tepung kacang dan chickpea. Tepung chickpea ajaib membuat salutan yang dikemas dengan protein yang hanya memerlukan sedikit air dan serbuk penaik untuk menebal dan mengunyah. Sekali ia mempunyai konsisten pancake pancake, cukup tambah kacang dan rempah-rempah ke campuran – Saya suka kari hangat dan kunyit.

Kemudian, untuk memasak pakoras, isi kuali atau kuali dengan satu inci minyak. Apabila panas dan siap, gunakan sudu untuk berhati-hati dengan slaid satu sendok makan adunan ke dalam minyak. Flip pakoras selepas dua minit dan goreng sisi lain selama dua minit lagi. Pindahkan pakoras ke atas ke dalam pinggan mangkuk kertas dan berikan panas.

Nota: Anda boleh membakar pakoras dengan menggunakan timah muffin. Letakkan dalam ketuhar 375 ° F sehingga adunan mengeras dan bertukar keemasan, kira-kira 12 hingga 15 minit. Tetapi sedar, mereka akan menjadi kering kemudian versi goreng dan akan memohon untuk beberapa sos mencelup.