Blackberry Chia Jam

(Kredit imej: Karen Biton-Cohen)

Jem buatan sendiri adalah kemewahan cinta yang sedikit. Membelanjakan waktu tengah hari untuk menyediakan buah, memasak dengan gula dan jus lemon, dan kemudian basuh dan balang pengisi harus diberi ganjaran dengan jem tebal, rasa yang sedap. Kadang-kadang, sekalipun, kami rumah jammers ditinggalkan dengan kumpulan jam berliku atau longgar, bukan jem yang sempurna yang kami bekerja. Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi masalah jem.

Cara Membuat Jam Strawberry

(Kredit imej: Dana Velden)

1. Tunggu sahaja.

Anda telah mengikuti resipi ke T dan juga menguji jem untuk ketebalan dengan menghirup sedikit jemam yang dimasak pada sudu sejuk terus dari pembeku, tetapi masih kelihatan berair dalam balang pengetinan selepas pemprosesan. Ini adalah masa untuk menunggu sahaja; Sesetengah kesesakan (strawberi terutama) mengambil masa lebih lama untuk menyejukkan sepenuhnya dan gel daripada yang anda harapkan. Biarlah balang-balang itu duduk di suhu bilik semalaman atau menyejukkan balang tunggal jika anda tidak pasti tentang ketebalan, dan semak jem pada waktu pagi.

Dapatkan Resipi: Cara Membuat Jam Buah

Cara Membuat Chia Jam Mudah dengan Buah Sebarang

(Kredit imej: Emma Christensen)

2. Tambah biji chia.

Jem cepat boleh dibuat dengan buah mashing dan gula dengan beberapa sudu benih chia, kerana benih chia mempunyai kemahiran berkeupayaan semula jadi. Mereka yang gelling properties boleh diletakkan untuk bekerja di balang jem longgar juga. Tambah satu sendok teh benih chia untuk setiap balang lapan biji dan kacau untuk menggabungkan (anda juga boleh menaikkan jem bersama benih jika anda lebih suka mengurangkan keterlihatan biji benih.

Dapatkan Resipi: Cara Membuat Chia Jam Mudah dengan Buah Sebarang

(Kredit imej: Emma Christensen)

3. Masak sekali lagi.

Jem memasak tanpa pektin memerlukan amalan dan kesabaran. Kumpulan berair juga berlaku kepada jammers rumah yang terbaik. Jika, selepas menunggu, anda mendapati jem masih terlalu longgar untuk keinginan anda, kosongkan balang ke dalam periuk yang luas dan masak lagi. Basuh dan sterilkan balang dan cuba lagi. Walaupun anda hanya dapat mengurangkan jem dengan keinginan anda, anda juga boleh menambah pektin komersial atau biji chia untuk mengurangkan jemuran untuk menjamin penebalan.

Dapatkan Resipi: 5 Kesalahan untuk Dihindari Semasa Membuat Jam Strawberry

(Kredit imej: Terapi Apartment)

4. Tambah pectin.

Walaupun helah ini tidak berfungsi untuk resipi jem yang sudah dipanggil untuk pektin, sambil menambah pektin kepada sekumpulan jem longgar semasa memasak semula ia hampir menjamin bahawa jem dengan menetapkan semula dengan baik. Pukul satu sendok makan pektin tepung (sebaik-baiknya pelbagai jenis gula yang diperlukan) ke dalam periuk jemur memasak. Uji ketebalan dan tambah satu sudu lain jika perlu.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Pektin: Apa yang Berurusan dengan Pektin?

Apricot-Vanilla Bean Jam

(Kredit gambar: Tessa Huff)

5. Masak dalam ketuhar yang rendah.

Daripada menebal jem pada dapur, tuangkan jem itu ke dalam lembaran pembakar rim dan “kering” di dalam ketuhar yang rendah (katakan 200 ° F) selama satu atau dua jam. Ini akan menumpukan rasa dan mengurangkan kelembapan jam tanpa memasak. Ia mungkin sedikit lebih membosankan daripada kaedah lain, tetapi ia berfungsi keajaiban pada kesesakan halus seperti aprikot atau persimmon.

Ingatlah bahawa keserasian yang telah dimasak semula atau diperbuat semula akan perlu dipandukan semula air jika anda ingin membuangnya ke dalam pantri untuk penyimpanan jangka panjang.

Dapatkan Resipi: Apricot-Vanilla Bean Jam